Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Amerika in Evropa morata preseči razhajanja

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 04. 06. 2012 / 08:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Amerika in Evropa morata preseči razhajanja

»Geopolitični položaj in dinamika Azije Evropejcem le še nekaj let omogočata odločilni vpliv.«

Evropa in Združene države Amerike morajo po mnenju predsednika Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi, kardinala Reinharda Marxa, ponovno tesneje sodelovati na področju reševanja političnih, gospodarskih, socialnih in ekoloških vprašanj. Oba dela zahodnega sveta bi si morala prizadevati za preseganje medsebojnih razhajanj in za tesno sodelovanje, je kardinal Marx minuli teden dejal v svojem predavanju na univerzi Georgetown v Washingtonu. Münchenski nadškof se je v ameriški prestolnici na jezuitski univerzi udeležil zasedanja na temo 'Gospodarske krize kot možnosti za preobrat – krščanski prispevek'.

Med trenutno največje izzive svetovne skupnosti sodita vprašanje miru in varnosti na Bližnjem in Daljnem vzhodu ter boj proti lakoti, je poudaril kardinal. Sem sodi še reševanje svetovnih okoljevarstvenih problemov in razvoj mednarodnega gospodarskega reda. Odgovore na ta vprašanja bi morali poiskati v medsebojnem dialogu, ki temelji na zahodnih vrednotah, na ideji enakosti vseh ljudi in spoštovanju njihove svobode, priporoča münchenski nadškof, pri tem pa bi bile po njegovem mnenju nujno potrebne prilagoditve zahodnemu življenjskemu slogu.

Zahod mora po Marxovih besedah pokazati, da lahko v skupni kulturni dediščini, izročilih in sistemu vrednot, na kar se sklicujejo tako Evropa kot tudi Združene države Amerike, najdemo mnogo več kot le nekakšen simbolični pomen. Glede na geopolitični položaj in dinamiko Azije Evropejcem morda ostaja le še nekaj let možnosti odločilnega vpliva na vzpostavljanje globalne ureditve.

Pri razvoju zahoda v demokracijo in svobodo pa je imela po besedah kardinala Marxa poseben pomen vernost. Svetopisemska etika je denimo morala sočutja in ostri dojemanje človeškega trpljenja. Vodi k temu, da zlo obravnavamo kot nekaj nesprejemljivega, četudi ga je človeštvo pred tem sprejelo kot nespremenljivi sestavni del večnega reda stvari. »Odločilna novost je usmiljenje, ki presega celo pravičnost.«

Na fotografiji: kardinal Reinhard Marx

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh