Zapri
Iskanje

Ameriška časnikarka na poti proti svetništvu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 12. 2021 / 16:08
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 16:16
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ameriška časnikarka na poti proti svetništvu

Ameriška časnikarka na poti proti svetništvu
Božja služabnica Dorothy Day (1897-1980) FOTO: Vatican Media
V stolnici sv. Patrika v New Yorku se je na letošnji praznik Brezmadežne, 8. decembra, uradno zaključila škofijska faza postopka za beatifikacijo Božje služabnice Dorothy Day.

Ameriška časnikarka in aktivistka Dayeva je bila spreobrnjenka v katoliško vero, ki si je goreče prizadevala za uresničitev družbe, utemeljene na krščanskih vrednotah, poroča Radio Vatikan. Začetek postopka za njeno beatifikacijo so že leta 1983 predlagali misijonarji klarentinci, uradno pa je bil odprt leta 2000.

Papež Frančišek je Dorothy Day imenoval enega od stebrov ameriške istovetnosti.

Papež Frančišek je leta 2015 v nagovoru pred ameriškim kongresom dejal, da so »njena družbena zavzetost, goreče delo za pravičnost in zavzemanje za zatirane izhajali iz evangelija, njene vere in zgleda svetnikov,« ob tem pa je zgled Dorothy Day navedel kot enega od stebrov ameriške istovetnosti. Papežev govor je bil velika spodbuda za postopek Božje služabnice, na kar je med slovesnostjo minuli teden spomnil tudi newyorški nadškof kardinal Timothy M. Dolan.

Prav kardinal Dolan je zapečatil dokumentacijo, zbrano v zadnjih dvajsetih letih, ki pričuje o življenju junaških kreposti te Božje služabnice 20. stoletja, umrle leta 1980. Dokončno odločitev o beatifikaciji Dayeve bo izrekla Kongregacija za zadeve svetnikov, kamor bodo posredovali vso zbrano dokumentacijo, postopek pa bo s škofijske ravni tako prešel na rimsko.

Ženska, laikinja, aktivistka in časnikarka v službi najmanjših

Kardinal Dolan je pri bogoslužju spregovoril o življenju Dorothy Day in izpostavil njeno žejo po družbeni pravičnosti ter njeno goreče pričevanje sredi 20. stoletja. Spomnil je na njeno molitev, s katero je 8. decembra 1932 v narodnem svetišču Brezmadežnega Marijinega spočetja v Washingtonu prosila Boga za previdnostni načrt, da bi služila revnim in brezposelnim.

Dorothy Day je sanjala o družbi, zgrajeni na katoliških vrednotah.

Po vrnitvi v New York je spoznala Petra Maurina, velikega francoskega katoliškega aktivista, s katerim je uresničila svojo vizijo družbe, zgrajene na katoliških vrednotah: ustanovljen je bil časnik The Catholic Worker, Gibanje katoliških delavcev, namenjen pomoči brezdomcem in revnim v New Yorku, spodbujanju delavskih pravic in nenasilja, nato pa še »sprejemna hiša« za revne. V eni od njih je 29. novembra 1980 umrla tudi Dorothy. Danes deluje 240 območnih skupnosti Gibanja katoliških delavcev, The Catholic Worker pa izhaja sedemkrat na leto in ga prodajajo po 1 cent.

Zgled spreobrnjenja

Božja služabnica Dorothy Day, rojena leta 1897 v Brooklynu, je bila časnikarka in aktivistka, ki se je politično in družbeno zavzemala za delavce, mir in socialno pravičnost, zaradi česar je bila tudi večkrat zaprta. Leta 1927 se je v starosti 30 let spreobrnila v katoliško vero in odtlej jo je luč vere spremljala na vsakem koraku.

Dorothy Day je katoliško vero sprejela v starosti 30 let.

Božjo služabnico Dorothy Day je tudi Benedikt XVI. med eno od svojih zadnjih splošnih avdienc opisal kot zgled spreobrnjenja in izpostavil njeno sposobnost, da se je uprla ideološkim puhlostim svojega časa ter »izbrala iskanje resnice« in se »odprla za odkrivanje vere«.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh