Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriška nadškofija deduje avtorske pravice knjižne uspešnice ‘V vrtincu’

Objava: 21. 08. 2012 / 09:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriška nadškofija deduje avtorske pravice knjižne uspešnice ‘V vrtincu’

Dediščino v višini več milijonov dolarjev in del avtorskih pravic za knjižno uspešnico je katoliški Cerkvi zapustil nečak pokojne ameriške pisateljice Margaret Mitchell.

Nečak pokojne ameriške pisateljice Margaret Mitchell (1900-1949) je katoliški Cerkvi zapustil dediščino v višini več milijonov dolarjev in del avtorskih pravic za knjižno uspešnico ‘V vrtincu’. Ameriška nadškofija Atlanta si lahko od trženja priljubljenega romana odslej obeta več sto tisoč dolarjev letnega dobička, so navedbe tiskovnega predstavnika nadškofije navajali ameriški mediji. Petdesetodstotni delež pravic za blagovno znamko in samo knjižno izdajo se nanaša tudi na uporabo dela v gledališke namene, baletne predstave in podobno.

Roman z naslovom ‘V vrtincu’ (Gone with the Wind) o junakinji Scarlett O’Hara z ameriškega Juga, je bil prvič objavljen leta 1936. Filmska upodobitev zgodbe s Clarkom Gableom in Vivian Leigh iz leta 1939 velja za enega najuspešnejših filmov vseh časov. Joseph Mitchell, eden izmed dveh sinov Stephena Mitchella, Margaretinega brata, je umrl oktobra 2011 v starosti 76 let. Bil je član stolne skupnosti Kristusa Kralja v Atlanti in si je po navedbah medijev vedno želel, da bi tamkajšnje svetišče in skupnost lahko na poseben način podprl.

Kot je poročala ameriška agencija CNS, je v dediščini nadškofiji poleg obsežne denarne vsote in avtorskh pravic vključena tudi zbirka prvih izdaj romana iz različnih držav z lastnoročnimi podpisi avtorice, pa tudi nekaj njenih osebnih predmetov.

Atlantska nadškofija je napovedala, da bo dediščino uporabila dostojno in v duhu pokojnega. Nadškof Wilton Gregory bo 7,5 milijonov dolarjev (okoli 6,1 milijonov evrov) namenil obnovi nadškofijske stolnice, poldrugi milijon dolarjev (1,2 milijona evrov) je bil nemudoma nakazan katoliškim socialnim ustanovam, za preostala dva milijona dolarjev (1,6 milijona evrov) pa bodo ustanovili poseben nadškofijski sklad.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh