Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriške redovnice pripravljene na pogovor z Rimom

Objava: 14. 08. 2012 / 10:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriške redovnice pripravljene na pogovor z Rimom

Vodstvena konferenca vernih žensk (LCWR) želi pomiriti napete odnose z Vatikanom, obenem pa kritiki ne želi namenjati ‘nepotrebnega časa in energije’.

Minuli konec tedna se je v Saint Louisu v ameriški zvezni državi Missouri zaključilo letno zasedanje največjega ameriškega združenja katoliških redovnic, Vodstvene konference vernih žensk (LCWR). Ta organizacija katoliških žensk šteje kar 57.000 članic, med katerimi je kar 80% ameriških redovnic.

Kot poroča Radio Vatikan, je tajnik Ameriške škofovske konference J. Peter Sartain, ki ga je papež Benedikt XVI. 12. aprila letos postavil na čelo pregleda nauka omenjenega ameriškega zduženja vernih žensk, ob koncu njihovega letnega zasedanja izjavil: »Sveti Sedež in Ameriška škofovska konferenca sta izjemno ponosna na pretekli in še vedno trajajoč prispevek vernih žena, ki preko socialnega, pastoralnega in duhovnega prizadevanja služijo naši državi.«

Vodstvena konferenca ameriških žensk pomaga v zdravstvu, katoliški vzgoji in na drugih področjih, kjer pomagajo ljudem, ki živijo na robu družbe. Izjava še omenja, da je delovanje teh žena pomemben prispevek celotni Cerkvi, še posebej, ko te čutijo s trpečimi, tako v Latinski Ameriki kot v ZDA; pa naj gre za trpeče nerojene otroke ali pa žrtve trgovine z ljudmi. Tajnik Ameriške škofovske konference je še dodal, da te žene zaslužijo spoštovanje, pomoč, zahvalo in molitev.

Kar se tiče samega nauka njihovega delovanja, pa nadškof Sartain pravi takole: “Skupaj s članicami Vodstvene konference vernih žensk ostajam zvest iskanju odgovorov na vprašanja, ki jih zahteva Kongregacija za nauk vere. Delovati moramo v smeri razčiščevanja kakršnega koli nerazumevanja. Resnično upam, da bomo še naprej sodelovali, ne da bi morali popuščati pri cerkvenem nauku ali zapostavljati pomen naloge Vodstvene konference vernih žensk.” Nadškof Sartain je še dodal, da se veseli nadaljnih skupnih razprav na poti sodelovanja pri spodbujanju posvečenega življenja v Združenih državah. Kongregacije za nauk vere je namreč pod drobnogled dala določena področja Vodstvene konference vernih žensk, ki zadevajo pogled na žensko duhovništvo, splav, istospolno usmerjenost in evtanazijo. O teh spornih moralnih in etičnih vprašanjih bo omenjena konferenca v kratkem imela poseben razgovor z nadškofom Petrom Sartainom.

Po besedah predsednice krovne organizacije Pat Farrell so ameriške redovnice pripravljene na pogovor z Rimom, saj želi Vodstvena konferenca vernih žensk (LCWR) pomiriti napete odnose z Vatikanom. Kot je pojasnila Farrellova, pa kritiki ne želijo namenjati ‘nepotrebnega časa in energije’.

Foto: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh