Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriške redovnice tožijo orožarsko industrijo

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 11. 12. 2023 / 14:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2023 / 14:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ameriške redovnice tožijo orožarsko industrijo
Vrhovno sodišče v Nevadi. FOTO: Coolcaesar/Wikipedia

Ameriške redovnice tožijo orožarsko industrijo

Znani ameriški proizvajalec orožja Smith & Wesson se je znašel pred neobičajnim nasprotnikom: po navedbah ameriških medijev je skupina žensk iz različnih katoliških verskih redov pred dnevi vložila tožbo proti podjetju, s čimer želijo proizvajalca orožja prisiliti, da v Združenih državah Amerike neha prodajati in tržiti nekatere puške tipa AR-15.

»Te puške nimajo drugega namena kot množične umore,« je zapisano v tožbi, ki je bila vložena na sodišču v ameriški zvezni državi Nevada. Tožbi je priložena fotografija takšnega orožja, ki je bilo leta 2012 uporabljeno med strelskim pohodom v kinu v mestu Aurora, v katerem je življenje izgubilo dvanajst oseb, spominjajo pri avstrijskem Kathpressu.

Polavtomatske puške so med zasebnimi lastniki orožja v ZDA zelo priljubljene.

Polavtomatske puške tipa AR-15, ki jih v številnih različicah izdeluje več proizvajalcev, so med zasebnimi lastniki orožja v ZDA zelo priljubljene. Polavtomatska puška pomeni, da se orožje pri vsakem strelu samodejno napolni - dokler se nabojnik ne izprazni. Natančnih podatkov o razširjenosti tega konkretnega orožja ni na voljo.

Logotip podjetja. FOTO: Wikipedia

Ameriška orožarska lobistična organizacija NRA (National Rifle Association) je leta 2017 navedla, da je v ameriških gospodinjstvih okoli 15 milijonov pušk AR-15. Ta številka je zdaj verjetno še precej višja, saj je bila prodaja orožja predvsem v času koronaedemije v velikem razmahu. Ker pa so bile puške AR-15 v zadnjih letih večkrat uporabljene pri odmevnih kaznivih dejanjih, je ta model vse bolj »na slabem glasu«.

Na to se nanaša tudi tožba, ki so jo ameriške redovnice vložile proti vodstvu podjetja Smith & Wesson. Vodstvo je s prodajo pušk prevzelo precejšnje tveganje odgovornosti za podjetje, je zapisano v osrednji obtožnici, kršeni pa naj bi bili tudi številni predpisi.

Nalaganje
Nazaj na vrh