Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nashville, ZDA: v strelskem napadu v osnovni šoli med žrtvami tudi otroci

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 28. 03. 2023 / 08:20
Oznake: Družba, Odnosi, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 29.03.2023 / 10:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nashville, ZDA: v strelskem napadu v osnovni šoli med žrtvami tudi otroci
Prizorišče včerajšnje tragedije. FOTO: Twitter/MetroNashvillePD

Nashville, ZDA: v strelskem napadu v osnovni šoli med žrtvami tudi otroci

Šest oseb je izgubilo življenje v sinočnjem strelskem napadu na osnovno šolo v Nashvillu v ameriški zvezni državi Tennessee: trije otroci v starosti osem in devet let ter trije zaposleni, policisti pa so med posredovanjem ubili še 28-letno osumljenko, ki naj bi smrtonosni napad izvedla.

Do napada je prišlo na zasebni krščanski osnovni šoli, ki jo je nekoč obiskovala tudi napadalka Audrey Hale, poroča britanski BBC. Haleova se je identificirala kot transspolna oseba. Med napadom je imela pri sebi dva kosa jurišnega orožja in pištolo, vsaj dve orožji pa sta bili kupljeni zakonito. Haleova je z enim od teh orožij uničila šolska vrata, da je vstopila v šolo, saj so bili dostopi zaklenjeni, pozneje pa je streljala tudi na policijo, ko je ta prišla na kraj dogodka.

V Nashvillu so kmalu po napadu organizirali številna molitvena bdenja v spomin na žrtve tragedije.

Policisti so pozneje našli manifest Haleove in zemljevide z označenimi dostopi do šole. Natančen motiv napada zaenkrat še ni znan, po prvih podatkih pa naj bi šlo za »zamero« do nekdanje izobraževalne ustanove. Kot so sporočili, naj bi strelka sprva določila drugo tarčo za svoj napad, ki ni bila šola, vendar je bila tista lokacija »preveč zavarovana«. Policija preiskuje tudi stanovanje napadalke.

V Nashvillu so kmalu po napadu organizirali številna molitvena bdenja v spomin na žrtve tragedije, ameriški predsednik Joe Biden pa je po streljanju znova pozval k sprejetju zakonodaje o nadzoru nad orožjem.

Natančen motiv napada zaenkrat še ni znan. FOTO: Twitter/MetroNashvillePD

Kaj je znanega o žrtvah

60-letna Katherine Koonce je bila ravnateljica napadene osnovne šole, izkušena učiteljica in avtorica priročnika za starše. Eden od staršev jo je opisal kot »svetnico, ki je poznala vsakega učenca« in si je neutrudno prizadevala pomagati družinam, ki so bile v finančnih težavah.

61-letni Mike Hill je bil šolski hišnik na šoli. Ženska, ki se je predstavila kot njegova hči, je na družbenem omrežju Facebook zapisala, da je »naravnost oboževal« svoje delo.

Prav tako 61-letna Cynthia Peak je bila po navedbah nashvillske policije na dan napada na šoli kot nadomestna učiteljica.

Ena od mladoletnih žrtev je hčerka tamkajšnjega pastorja.

Hallie Scruggs je bila hčerka Chada Scruggsa, višjega pastorja v Prezbiterijanski cerkvi, pod katere upravo je omenjena osnovna šola, so sporočili cerkveni tiskovni predstavniki. Evelyn Dieckhaus je bila tretješolka, deklico so predstavili med enim od molitvenih bdenj za žrtve. O tretjem otroku, ki je prav tako izgubil življenje v napadu, Williamu Kinneyju, javnosti ni bilo posredovanih nobenih podatkov, razen njegovega imena in dejstva, da so bili vsi trije učenci stari osem ali devet let.


Kaj je znanega o strelki

28-letna Audrey Hale se je po navedbah policije opredeljevala kot transspolna oseba. Po mnenju policije je bila nekdanja učenka zasebne šole, ki jo je napadla, doslej pa ni imela kazenske datoteke.

Med hišno preiskavo na njenem domu je policija poleg orožja, ki je bilo uporabljeno v napadu, našla še več kosov, med drugim dve brzostrelki.

Cvetje in igrače v spomin na žrtve strelskega napada. FOTO: Vatican Media

Tudi škof Nashvilla J. Mark Spalding moli za žrtve

Na tragedijo se je odzval tudi škof Nashvilla J. Mark Spalding, ki ga je vest globoko pretresla. V izjavi, objavljeni na družbenih omrežjih, je prosil za molitve za žrtve, njihove družine in tamkajšnjo prezbiterijansko skupnost, v nashvillski stolnici pa je daroval spominsko sveto mašo.

Ta novica je boleč opomin, da se ti grozljivi dogodki lahko zgodijo kadar koli, naše mesto ni imuno na to nasilje.

V poznejši izjavi je škofija izrazila pretresenost in globoko užaloščenost ob novici o strelskem napadu ter znova prosila za molitve: »Ta novica je boleč opomin, da se ti grozljivi dogodki lahko zgodijo kadar koli, naše mesto ni imuno na to nasilje.«

Nalaganje
Nazaj na vrh