Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Črna gora žaluje: 11 mrtvih v strelskem pohodu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 08. 2022 / 11:39
Oznake: Nesreča, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2022 / 13:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Črna gora žaluje: 11 mrtvih v strelskem pohodu
V strelskem pohodu je ob storilcu umrlo še 10 ljudi. FOTO: Twitter

Črna gora žaluje: 11 mrtvih v strelskem pohodu

Včeraj popoldne je Črno goro pretresel najhujši zločin v novejši zgodovini države: v strelskem pohodu 34-letnega moškega na ulici cetinjskega naselja Medovina, kamor se je oborožen z lovsko puško odpravil po družinskem prepiru, je umrlo 11 oseb, tudi dva otroka.

Še dve osebi so hospitalizirali v cetinjski bolnišnici in nista v smrtni nevarnosti, štiri ljudi pa so operirali v Kliničnem centru Črne gore, življenje enega od njih je še vedno ogroženo. Med ranjenci so tudi mladoletni in policist. Na strelski pohod so se nemudoma odzvali policisti in skušali storilca obvladati, a se ta ni predal, temveč je streljal tudi nanje. Po poročanju tiskovne agencije Mina naj bi ga ubil someščan.

Najprej ustrelil dva otroka

Direktor uprave policije Zoran Brđanin je pojasnil, da je storilec okrog 15.30 najprej streljal na družino, ki je najemniško bivala v stanovanjih njegove hiše v Medovini: »Sprva je s strelnim orožjem, lovsko puško, ubil 8 in 11 let stara otroka ter hudo ranil njuno mamo, ki je poškodbam podlegla v bolnišnici. Z istim orožjem je nato streljal še na ostale.« Sprožil je tudi proti reševalcem, ki so želeli pomagati poškodovanim osebam.

Težko se bo vrniti v normalnost

Črnogorski predsednik Milo Đukanović je dogodek označil za tragedijo brez primere, ranjenim pa želel čimhitrejše okrevanje: »Žalujočim družinam in svojcem umrlih izrekam iskreno sožalje. Kot družba moramo biti z njimi solidarni v teh težkih trenutkih.« Premier Dritan Abazović pa je po obisku ranjenih poudaril: »Kaj reči na tej točki? Črna gora je veliko izgubila. Težko se bo vrniti v družbeno normalnost.«

Tridnevno žalovanje

Po poročanju STA je črnogorska vlada sinoči za vso državo razglasila tridnevno žalovanje od danes do ponedeljka, ko na javnih mestih ne bodo izvajali javnih, kulturnih in zabavnih prireditev, medtem ko v gostinskih lokalih ne bodo predvajali glasbe. Tudi elektronski in ostali mediji bodo dolžni svoje programske vsebine prilagoditi dnevom žalovanja.

Bi se policija lahko odzvala hitreje?

Notranji minister Filip Adžić je na novinarsko vprašanje, ali bi se lahko policija odzvala hitreje, odvrnil, da je o tem še prezgodaj govoriti: »V tem trenutku nikakor ne bi želel obremenjevati trpečih družin, s katerimi sočustvujemo.« Adžić je dodal, da je po njegovih informacijah policist, ki je skušal ustaviti napadalca, utrpel poškodbe glave in ramen.

Sožalje patriarha Porfirija

Sožalje vsem svojcem žrtev, premierju in vladi, pa tudi vsem prebivalcem Cetinja in državljanom Črne gore je izrazil tudi patriarh Srbske pravoslavne cerkve Porfirije. »Danes molimo, da bi vstali Kristus v svoje kraljestvo sprejel duše vseh nedolžnih žrtev Cetinja. Molimo tudi za družine in svojce žrtev, naj jim Gospod pošlje tolažbo in moč, da bodo težke dni trpljenja prestali z vero in upanjem v vstajenje, ki ga je Kristus s svojim vstajenjem podaril slehernemu človeku.«

Nalaganje
Nazaj na vrh