Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Chicagu ob prazniku namesto ognjemeta odjeknilo streljanje, sožalje papeža Frančiška

Ana Rupar
Za vas pišejo:
Ana Rupar, M.M.Š.
Objava: 05. 07. 2022 / 07:49
Oznake: Nemiri, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2022 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Chicagu ob prazniku namesto ognjemeta odjeknilo streljanje, sožalje papeža Frančiška
V ZDA je bilo letos že prek 300 strelskih napadov z več kot štirimi žrtvami. FOTO: Twitter

V Chicagu ob prazniku namesto ognjemeta odjeknilo streljanje, sožalje papeža Frančiška

Ob praznovanju dneva neodvisnosti je Američane znova pretresel strelski napad. V predmestju Chicaga Highland Park je strelec streljal v množico, zbrano na paradi ob prazniku in ubil šest ljudi, najmanj 36 je bilo ranjenih. O streljanju pa poročajo tudi iz Filadelfije, kjer sta bila ranjena dva policista.

22-letnega osumljenca za strelski napad v Chicagu je policija že prijela, motiv napada za zdaj ni znan. Ameriški predsednik Joe Biden je sorodnikom žrtev izrazil sožalje ter obljubil, da se bo še naprej boril proti »epidemiji nasilja orožja«.

Letos že 311 množičnih strelskih napadov

Letošnja statistika strelskih napadov v ZDA je neizprosna, do danes so po poročanju CNN zabeležili že 311 množičnih strelskih napadov, 5. julij pa je komaj 186 dan v letu 2022. Statistika kot množični napad beleži, kadar so štiri žrtve ali več, brez napadalca. To statistiko vodijo od leta 2014 in doslej najbolj tragično leto je bilo lani, ko je bilo kar 692 množičnih strelskih napadov.

»Orožje za hitro ubijanje, nima mesta v civilni družbi,« je ob včerajšnjem dogodku v Chicagu proti orožju jasno nastopil tamkajšnji nadškof, kardinal Blase J. Cupich. Izrazil je bližino svojcem žrtev ter dejal, da moli za žrtve in prve posredovalce v tragediji. »Kljub prisotnosti policije in gasilskih vozil, je strelcu uspelo raniti vsaj dva ducata ljudi. Žrtve so bile stare med osem in 85 let.«

Izrazil je žalost ob statistiki strelskih napadov, ki v zadnjem času pretresajo ameriško družbo. Posebej je opozoril, da je nasilje z orožjem postalo vodilni vzrok smrti ameriških otrok.

»Pravica do orožja naj ne zasenči pravice do življenja«

Zavzel se je za resen razmislek glede pravice do posedovanja orožja na zakonodajni ravni. »Senat je pretekli mesec končno sprejel pomemben, a skromen zakon o varnosti orožja. Vendar bo očitno treba narediti več,« je pozval kardinal in opozoril, da pravica do posedovanja orožja ne bi smela zasenčiti pravice do življenja, pravice do življenja brez strahu, da jih kadarkoli lahko zadane krogla.

Ob tem je spodbudil k molitvi za uradnike, tako izvoljene kot neizvoljene, k preudarnim odločitvam in predanosti varovanju ljudi.

FOTO: Vatican Media

Papež: da bi vsak član družbe zavrnil nasilje v vsakršni obliki

Ob včerajšnjem tragičnem dogodku je nadškofu Chicaga, kardinalu Blaisu Cupichu, sožalje izrekel tudi papež Frančišek. Kot je v sožalnem telegramu zapisal vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin, je papeža »globoko razžalostila novica o nesmiselnem streljanju v Highland Parku«. 

Vsem, ki jih je ta napad prizadel, je izrazil svojo duhovno bližino, celotnemu občestvu pa se je pridružil v prošnji, »naj vsemogočni Bog podeli večni pokoj umrlim ter ozdravljenje in tolažbo ranjenim in žalujočim«. Papež iskreno moli, »da bi vsak član družbe zavrnil nasilje v vsakršni obliki ter spoštoval življenje v vseh njegovih obdobjih«.

Nalaganje
Nazaj na vrh