Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški nadškof Chaput zaradi spolnih zlorab suspendiral pet duhovnikov

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 07. 05. 2012 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški nadškof Chaput zaradi spolnih zlorab suspendiral pet duhovnikov

Nadškof v Filadelfiji napoveduje nove smernice v obravnavanju sumljivih primerov.

Katoliška nadškofija Filadelfija v Združenih državah Amerike je zaradi spolnih zlorab suspendirala pet duhovnikov. Tamkajšnji nadškof Charles Chaput je odločitev osebno oznanil minuli petek. Pet duhovnikov, ki so trenutno na prisilnem dopustu, ne sme več uradno nastopati v javnosti, imajo pa možnost pritožbe v Rimu. Še trije obtoženi bodo zadolženi za duhovno oskrbo, glede ostalih devetih primerov pa bo nadškof svojo odločitev še sporočil.

Nadškof Chaput je žrtve spolnih zlorab ponovno prosil odpuščanja. Od nastopa svojega položaja septembra lani je razjasnitev primerov spolnih zlorab obravnaval kot prednostno nalogo, v naslednjih tednih pa bo objavil tudi nove smernice v obravnavanju sumljivih primerov.

V ameriški nadškofiji, ki jo je pred nadškofom Chaputom vodil Justin Rigali, je moralo na prisilni dopust šestindvajset duhovnikov, potem ko je velika porota v Filadelfiji v svojem poročilu februarja lani imenovala številne nujne osumljence na področju spolnih zlorab. Proti trem duhovnikom in nekemu učitelju na katoliški šoli so bile vložene obtožnice tudi s strani države. Enaindvajset dejavnih duhovnikov in dva upokojena po navodilih z nadškofije do nadaljnega ne smejo opravljati duhovniške službe.

Za dokazovanje obtožb so v nadškofiji določili sedemčlansko komisijo, ki jo sestavljajo izvedenci psihologi, policijski posredniki in nekdanji državni tožilci. Ekipo vodi izvedenka za spolne zlorabe otrok, tožilka Gina Maisto Smith. Kot je pojasnila, gre pri primerih, ki jih preiskujejo, za različne oblike, od neprimernega vedenja do dejanskih spolnih zlorab. Proti vsem šestindvajsetim duhovnikom so pričeli tudi s preiskavami na državni ravni.

Nadškof Chaput je kot cilje omenjenih ukrepov naštel 'zaščito otrok, podporo žrtvam, ponovno vzpostavitev zaupanja v duhovniški poklic in zagotovilo javnosti, da se lahko zanese na izide preiskav'. Nadškof je poudaril, da je vsak primer osebno preveril in dokončno odločitev sprejel po pogovoru z obtoženim duhovnikom. Poleg osmih sprememb glede delovanja duhovnikov v filadelfijski nadškofiji, predstavljenih minuli petek, in napovedi za devet dodatnih primerov, preiskave potekajo še glede šestih duhovnikov, o katerih pa trenutno odločajo še na ravni državnega tožilstva. Eden izmed obtoženih duhovnikov je medtem že umrl.

Podrobnosti glede posameznih primerov nadškof Chaput ni razkril, kar je utemeljil z zaščito zasebnosti žrtev. Po navedbah filadelfijske nadškofije obtožene duhovnike lahko čaka razrešitev njihove duhovniške službe, stalni nadzor ali pa življenje, umaknjeno z oči javnosti.

Na fotografiji: filadelfijski nadškof Charles Chaput

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh