Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški predvolilni boj s papežem Frančiškom?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 05. 2015 / 07:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški predvolilni boj s papežem Frančiškom?

Neprostovoljni nastop voditelja katoliške Cerkve v oglasu za novo podnebno politiko.

Papež Frančišek neprostovoljno sodeluje v ameriškem predvolilnem boju: liberalna organizacija »American Bridge« za zbiranje prispevkov je voditelja katoliške Cerkve v nekem oglasu izpostavila kot »kronsko pričo« nove podnebne politike. Kot je minuli teden poročal ameriški časnik National Catholic Reporter, je 53-sekundni oglasni film usmerjen proti milijarderjema Charlesu in Davidu Kochu. Lastnika podjetij za oskrbo z energijo želita v tem volilnem ciklu darovati okoli 900 milijonov dolarjev (okoli 800 milijonov evrov) za republikanske kandidate, ki podpirajo njuno delovanje. Kochova veljata za podnebna skeptika, ki finančno podpirata enako misleče politike.



Ustvarjalci političnega oglasa, ki je usmerjen v špansko govoreče ameriške volilce, bratoma Koch očitajo, da sta »najprej kupila republikansko stranko, zdaj pa poskušata ustrahovati še papeža«. Razlog za to je okoljevarstvena drža latinskoameriškega papeža.

»Papež Frančišek načrtuje, da bo podnebne spremembe izpostavil kot moralno temo«, pojasnjuje govorec v oglasu, v ozadju pa je videti cerkvenega voditelja z glavnim tajnikom OZN, Ban Ki Moonom.

Pred skorajšnjim izidom okoljevarstvene okrožnice papeža Frančiška konservativni katoličani v Združenih državah Amerike skušajo zavreti spremembe v podnebni zaščiti. Papežev svetovalec kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa je nazadnje dejal, da je naravnost osupel nad množičnostjo upora v ZDA. »Slišal sem že kritike na okrožnico, pa ta sploh še ni bila objavljena«, je dejal kardinal Maradiaga. Pričakovati je, da bo Frančišek o temi podnebne zaščite spregovoril tudi med svojim obiskom Združenih držav Amerike v letošnji jeseni.

Brata Koch sta v začetku letošnjega leta poskrbela za naslovnice ameriških medijev, ko sta Katoliški univerzi Amerike darovala 1,75 milijona dolarjev (1,6 milijona evrov) za raziskavo »načelnega podjetništva«. Kritikiznotraj in zunaj Cerkve so zahtevali, da bi morala visokošolska ustanova darovani denar vrniti.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh