Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ameriški ženski redovi se branijo pred kritiko iz Rima

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 05. 06. 2012 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ameriški ženski redovi se branijo pred kritiko iz Rima

Krovna organizacija ameriških katoliških redovnic, Vodstvena konferenca vernih žensk (Leadership Conference of Women Religious -LCWR), vatikanske zahteve po reformi označuje kot 'neprimerne'.

Krovna organizacija ameriških katoliških redovnic, Vodstvena konferenca vernih žensk (Leadership Conference of Women Religious -LCWR), je ponovno zavrnila kritiko iz Vatikana. Očitki rimske Kongregacije za nauk vere 'nimajo nikakršne osnove' in so rezultat netransparentnega preiskovalnega postopka, je zapisano v izjavi, ki jo je vodstvo LCWR predstavilo ob zaključku zasedanja minuli konec tedna v Washingtonu.

Vatikan je v preiskovalnem poročilu, ki je bilo javnosti predstavljeno 18. maja letos, poročal o številnih pomankljivostih glede cerkvenega nauka v javnih nastopih in objavah LCWR. Po mnenju vatikanskih preiskovalcev naj bi nekatere redovnice zagovarjale preveč liberalna stališča na področju splava in zaščite človeškega življenja, evtanazije, posvečevanja ženskih duhovnic, skrajnega feminizma in istospolne usmerjenosti. Številne izjave naj bi razkrivale 'pomankljivo podporo katoliškemu cerkvenemu nauku'. V Rimu so sicer pohvalno ocenili številne velike in dragocene prispevke ženskih redov k življenju Cerkve v Združenih državah Amerike, obenem pa so napovedali obsežno reformo združenja ameriških redovnic.

Krovni organizaciji ameriških katoliških redovnic s sedežem v mestu Silverspring v ameriški zvezni državi Maryland pripada okoli 80% vseh katoliških ženskih redov in kongregacij v ZDA. V Ameriki je trenutno okoli 57.000 redovnic.

V svoji izjavi so predstavnice LCWR vatikanske zahteve po reformi označile kot 'neprimerne'. Vsebina osemstranskega dokumenta iz Rima bi po njihovem mnenju ženske redove lahko ovirala pri izpolnjevanju njihovega poslanstva. Neobičajno ostra kritika je v Združenih državah Amerike poskrbela za bolečino in deljena mnenja, ne da bi se pri tem kaj dosti spuščali v podrobnosti.

Predsednica LCWR, sestra frančiškanka Pat Farrell, je za ameriško tisovno agencijo CNS izjavila, da bosta s sodelavko, sestro Janet Mock, sredi meseca odpotovali v Vatikan, kjer naj bi se na pogovorih sestali s prefektom Kongregacije za verski nauk, kardinalom Williamom J. Levado. Pogovorov naj bi se udeležil tudi nadškof Peter Sartain, ki je bil v Vatikanu določen za izvedbo reforme v omenjeni organizaciji.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh