Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Amnesty International: več izvršenih smrtnih kazni v manj državah

Za vas piše:
Kathpress/M.Š.
Objava: 27. 03. 2012 / 08:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Amnesty International: več izvršenih smrtnih kazni v manj državah

Smrtne kazni najpogosteje izvršijo na Kitajskem; ‘signali za razmislek’ z arabskega področja.

Po svetu se iz leta v leto manjša število držav, ki imajo uzakonjeno smrtno kazen, obenem pa se je v letu 2011 povečalo število usmrtitev. Statistične podatke je v svojem poročilu predstavila organizacija Amnesty International v Londonu. Največ izvršitev smrtnih kazni beležijo na Kitajskem. Tam so po neuradnih podatkih v lanskem letu usmrtili več tisoč ljudi, kar pomeni, da Kitajska ‘po zakonu’ usmrti več obsojencev kot ves preostali svet skupaj. Na drugo mesto se je po statističnih podatkih Amnesty International uvrstil Iran z več kot 360 usmrtitvami, sledijo mu Savdska Arabija, Irak in Združene države Amerike.

Število uradno potrjenih usmrtitev v letu 2011 brez Kitajske je po podatkih omenjene človekoljubne organizacije 676, kar je 149 več kot v letu 2010. Na Bližnjem vzhodu se je število usmrtitev skorajda podvojilo. Prezgodaj je še, da bi to označili za posledico ‘arabske pomladi’, pojasnjujejo borci za človekove pravice, vendar v tem vidijo ‘določene signale za razmislek’. Smrtna kazen naj bi doletela tudi nekdanjega predsednika egiptovske vlade Hosnija Mubaraka. Po mnenju Amnesty International bi bilo to usodno dejanje, državni udar se namreč ne sme pričeti s smrtno obsodbo.

Število držav, ki obsojence dejansko usmrtijo, se je po statističnih podatkih s 23 znižalo na 20. Nazadnje je do zakonskih sprememb za odpravo smrtne kazni prišlo v Mongoliji. Po podatkih Amnesty International tako 141 držav po svetu smrtno kazen zavrača; to predstavlja več kot dvotretjinski delež vseh držav sveta.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh