Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Analiza intervencije ob julijskem požaru na Krasu

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 08. 09. 2022 / 19:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 19:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Analiza intervencije ob julijskem požaru na Krasu
FOTO: Spletna stran RS/Metka Grmek

Analiza intervencije ob julijskem požaru na Krasu

Uprava za zaščito in reševanje je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje – Enota Sežana organizirala analizo intervencije ob julijskem požaru na goriškem Krasu. Predstavniki enot in organizacij, ki so sodelovale pri gašenju požara, so vodstvo uprave in ministrstva za obrambo seznanili s poročili o aktivnostih in intervencijskih stroških.

Analize so se udeležili tudi minister za obrambo Marjan Šarec, državni sekretar, pristojen za področje zaščite in reševanja, Rudi Medved, republiški poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in generalni direktor uprave Darko But, so zapisali na spletni strani vlade.

»Ugotovili smo, da so vse službe svoje delo glede na okoliščine, s katerimi smo bili soočeni, opravile več kot odlično,« je po sestanku dejal obrambni minister Marjan Šarec. »Vsaka enota, ki je sodelovala pri tem požaru, je dala vse od sebe,« je poudaril minister in dodal, da je »najbolj pomembno, da ni bilo ogroženo nobeno življenje, kot tudi ne premoženje, z izjemo ene koče«. Kljub temu so na srečanju identificirali pomanjkljivosti, ki jih želijo odpraviti. Pri tem je Marjan Šarec navedel zlasti nujno okrepitev zračnih zmogljivosti za gašenje: »Po vsej verjetnosti bomo šli v nakup air-tractorjev, manjših letal, ter modula za gašenje za letalo spartan in s tem zagotovili primerno floto.«

Med 17. julijem in 1. avgustom letos je pri gašenju požara na goriškem Krasu sodelovalo več kot 15.000 gasilcev.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je povedal, da so skupaj z enotami identificirali stvari, ki bi jih lahko spremenili ali dopolnili. Kot je dejal, »bomo odprli tudi državni načrt. Tam bomo na novo ali pa drugače definirali sistem vodenja.« Pojasnil je, da je mogoče sodelovanje med gasilci in vsemi drugimi deležniki pri gašenju velikih požarov v naravnem okolju še izboljšati.

Med 17. julijem in 1. avgustom letos je pri gašenju požara na goriškem Krasu sodelovalo več kot 15.000 gasilcev s skoraj 3500 vozili, dejavnih je bilo več kot 4500 pripadnikov podpornih služb in enot, in sicer iz Civilne zaščite, Policije, nujne medicinske pomoči, Rdečega križa Slovenije, Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Slovenske vojske, zračnih sil, Enote za hitre intervencije, zavodov za gozdove ter prostovoljci in drugi. Pri gašenju je poleg slovenskih iz vojske in Policije ter aeroklubov sodelovalo devet helikopterjev, pet letal in gasilske enote iz sedmih držav, so zapisali na spletni strani RS.

Nalaganje
Nazaj na vrh