Zapri
Iskanje

Analiza intervencije ob julijskem požaru na Krasu

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 08. 09. 2022 / 19:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2022 / 19:51
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Analiza intervencije ob julijskem požaru na Krasu

Analiza intervencije ob julijskem požaru na Krasu
FOTO: Spletna stran RS/Metka Grmek
Uprava za zaščito in reševanje je v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje – Enota Sežana organizirala analizo intervencije ob julijskem požaru na goriškem Krasu. Predstavniki enot in organizacij, ki so sodelovale pri gašenju požara, so vodstvo uprave in ministrstva za obrambo seznanili s poročili o aktivnostih in intervencijskih stroških.

Analize so se udeležili tudi minister za obrambo Marjan Šarec, državni sekretar, pristojen za področje zaščite in reševanja, Rudi Medved, republiški poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan in generalni direktor uprave Darko But, so zapisali na spletni strani vlade.

»Ugotovili smo, da so vse službe svoje delo glede na okoliščine, s katerimi smo bili soočeni, opravile več kot odlično,« je po sestanku dejal obrambni minister Marjan Šarec. »Vsaka enota, ki je sodelovala pri tem požaru, je dala vse od sebe,« je poudaril minister in dodal, da je »najbolj pomembno, da ni bilo ogroženo nobeno življenje, kot tudi ne premoženje, z izjemo ene koče«. Kljub temu so na srečanju identificirali pomanjkljivosti, ki jih želijo odpraviti. Pri tem je Marjan Šarec navedel zlasti nujno okrepitev zračnih zmogljivosti za gašenje: »Po vsej verjetnosti bomo šli v nakup air-tractorjev, manjših letal, ter modula za gašenje za letalo spartan in s tem zagotovili primerno floto.«

Med 17. julijem in 1. avgustom letos je pri gašenju požara na goriškem Krasu sodelovalo več kot 15.000 gasilcev.

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan je povedal, da so skupaj z enotami identificirali stvari, ki bi jih lahko spremenili ali dopolnili. Kot je dejal, »bomo odprli tudi državni načrt. Tam bomo na novo ali pa drugače definirali sistem vodenja.« Pojasnil je, da je mogoče sodelovanje med gasilci in vsemi drugimi deležniki pri gašenju velikih požarov v naravnem okolju še izboljšati.

Med 17. julijem in 1. avgustom letos je pri gašenju požara na goriškem Krasu sodelovalo več kot 15.000 gasilcev s skoraj 3500 vozili, dejavnih je bilo več kot 4500 pripadnikov podpornih služb in enot, in sicer iz Civilne zaščite, Policije, nujne medicinske pomoči, Rdečega križa Slovenije, Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, Slovenske vojske, zračnih sil, Enote za hitre intervencije, zavodov za gozdove ter prostovoljci in drugi. Pri gašenju je poleg slovenskih iz vojske in Policije ter aeroklubov sodelovalo devet helikopterjev, pet letal in gasilske enote iz sedmih držav, so zapisali na spletni strani RS.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close