Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Andrej Vizjak še naprej minister za okolje in prostor

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 12. 2021 / 07:05
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.12.2021 / 07:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Andrej Vizjak še naprej minister za okolje in prostor
Za interpelacijo je glasovalo 43 poslancev. Andrej Vizjak bi ministrsko funkcijo prenehal opravljati, če bi interpelacijo podprlo 46 poslancev. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Andrej Vizjak še naprej minister za okolje in prostor

Po 14-urni razpravi v Državnem zboru minister za okolje in prostor Andrej Vizjak še naprej ostaja na ministrskem stolčku, saj je interpelacijo zoper njega podprlo 43 poslancev, 29 jih je bilo proti, poslanci NSi in DeSUS pa so se vzdržali glasovanja.

Predlagatelji interpelacije so ministru Vizjaku očitali, da je s številnimi dejanji kršil ustavo in zakonodajo, prav tako so se spotaknili ob nekatere njegove osebnostne lastnosti, zaradi katerih po njihovem mnenju ne bi smel opravljati svoje funkcije. Povod za interpelacijo pa je bila objava posnetkov Vizjakovih pogovorov s poslovnežem Bojanom Petanom izpred 14 let. Vizjak je vse očitke iz interpelacije zavrnil.

Afera »Glupi davki«

Afera »Glupi davki« izhaja iz leta 2007, ko je Vizjak še kot minister za gospodarstvo nagovarjal poslovneža Bojana Petana, naj ne izpelje ene od transakcij z delnicami Term Čatež, saj bo za to moral plačati davek, je poročala STA. »Res gre za posnetek pogovora izpred 14 let, vendar je za funkcionarja, od katerega se pričakuje zakonito in odgovorno ravnanje, takšno ravnanje sporno tudi danes, včeraj, pred več leti in zmeraj,« je menila Maša Kociper (SAB).

Vizjak: Gre za lepljenko posnetkov

Vizjak je med razpravo večkrat ponovil, da gre pri pogovoru s Petanom za lepljenko posnetkov, ki so pridobljeni na podlagi nezakonitih pogovorov prisluhov zasebnega pogovora. »S Petanom se nisva nič dogovarjala, želel sem ga prepričati, naj ne naredi škodljivega prevzema Term Čatež,« je poudaril.

Proti interpelaciji je glasovalo 26 poslancev SDS in 3 poslanci SMC, za pa je glasovalo 14 poslancev LMŠ, 12 poslancev SD, 8 poslancev Levice, 5 poslancev SAB in 4 poslanci NeP. (Vir: DZ)

Po padcu novele zakona o vodah razmišljal o odstopu

Opozicija je Vizjaku med drugim očitala, da deluje proti okolju in pitni vodi in še enkrat spomnila na padlo novelo zakona o vodah, ki ji volivci na julijskem referendumu niso izrekli podpore. Vizjak je odgovoril, da tudi danes verjame, da je zakon o vodah dober in koristen ter priznal, da je razmišljal o odstopu, a se za to ni odločil. »Vztrajam, ker želim nekatere projekte dokončati,« je povedal in med drugim omenil zakon o varstvu okolja, ki je v parlamentarnem postopku.

Vztrajam, ker želim nekatere projekte dokončati. (Andrej Vizjak, minister za okolje in prostor)

Kdo je glasoval za, kdo proti, kdo se je vzdržal, kdo je manjkal?

Interpelacijo ministra Vizjaka je podprlo 14 poslancev LMŠ, 12 poslancev SD, 8 poslancev Levice, 5 poslancev SAB in 4 poslanci NeP. Proti interpelaciji je glasovalo 26 poslancev SDS in 3 poslanci SMC. Vseh 7 poslancev NSi se je pri glasovanju vzdržalo, prav tako dva poslanca DeSUS.

Pri glasovanju so bili odsotni trije poslanci SNS ter po dva poslanca iz vrst SMC in DeSUS ter oba predstavnika narodne skupnosti.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh