Zapri
Iskanje

Tudi Marjan Dikaučič uspešno prestal interpelacijo

Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 11. 2021 / 20:34
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2021 / 20:46
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Tudi Marjan Dikaučič uspešno prestal interpelacijo

Tudi Marjan Dikaučič uspešno prestal interpelacijo
FOTO: Tamino Petelinšek/STA
Enako kot minuli petek (že drugič) ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec je danes tudi minister za pravosodje Marjan Dikaučič, ravno tako iz kvote SMC, uspešno prestal interpelacijo.

Na nocojšnjem glasovanju v državnem zboru je interpelacijo podprlo 42 poslancev SD, LMŠ, Levice, SAB in tudi en poslanec DeSUS (Ivan Hršak). Proti je glasovalo 28 poslancev SDS in SMC, vzdržali so se v poslanski skupini NSi in v delu poslanske skupine DeSUS, medtem ko manjšinska poslanca in poslanci SNS pri glasovanju niso bili prisotni. Da bi bila interpelacija uspešna, bi jo morala podpreti večina vseh izbrancev ljudstva – torej vsaj 46.

Zaplet zaradi okuženih poslancev Levice

Do zapleta pred glasovanjem je prišlo, ker dva od poslancev Levice, Violeta Tomić in Željko Cigler, zaradi okužbe s covidom-19 nista mogla glasovati. Predlagatelji so želeli glasovanje prestaviti (na četrtek), a se je predsednik državnega zbora Igor Zorčič po posvetovanju z vodji poslanskih skupin odločil, da glasovanje vendarle izpeljejo že danes. Interpelacija sicer, tudi z glasovoma Tomićeve in Ciglerja, ne bi bila uspešna.

Očitki ministru

Predlagatelji iz vrst opozicijskih strank, povezanih v Koalicijo ustavnega loka (KUL), so ministru Dikaučiču, ki to funkcijo opravlja šele 5 mesecev, med drugim očitali sum gospodarske kriminalitete, nespoštovanje zakonodaje v primeru zaprtja notariata v Žalcu in dolgotrajno neplačilo komunalnega prispevka, prav tako so mu očitali, da »molči in dela oziroma ne dela po nareku«.

Koalicija: šlo je za osebno diskreditacijo ministra

Minister je ob koncu deseturne razprave zavrnil očitke in poudaril, da v interpelaciji ne gre za kritiko njegovega dela, temveč dejstva, da je minister v vladi Janeza Janše. Tudi koalicijski poslanci so ocenili, da so očitki temeljili na osebni diskreditaciji Dikaučiča, ena od opozicijskih poslank – še do nedavnega ministrova strankarska kolegica – je denimo pripomnila, da Dikaučič »ne bi smel sedeti niti v vratarnici na ministrstvu«.

Vloženih že 10 interpelacij, še nobena uspešna

S tem veriga interpelacij pol leta pred rednimi parlamentarnimi volitvami še ni sklenjena. Pred opozicijskimi očitki se bosta morala braniti (vsaj) še minister za notranje zadeve Aleš Hojs (drugič) in minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak. V mandatu trenutne vlade pod vodstvom Janeza Janše je opozicija vložila že deset interpelacij – ena je postala brezpredmetna z odstopom kmetijske ministrice dr. Aleksandre Pivec. Od dosedanjih še nobena ni bila uspešna.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem, ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi naše dnevne novice o družbi in Cerkvi bile še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej, za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh