Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: »Molite za tiste, ki vam povzročajo krivico« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 02. 2022 / 14:06
Oznake: Molitev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.02.2022 / 14:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: »Molite za tiste, ki vam povzročajo krivico« [VIDEO]
Papež nas opogumlja, da na zlo odgovarjamo z dobrim. FOTO: Vatican Media

Angelus: »Molite za tiste, ki vam povzročajo krivico« [VIDEO]

Papež Frančišek je med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja povabil ljudi, naj sledijo Jezusovemu zgledu in se na krivico odzovejo s prijaznostjo, ne pa z jezo ali nasiljem.

Papež Frančišek se je v svoji katehezi iz nedeljskega evangelija osredotočil na osnovne življenjske smernice, ki jih Jezus daje svojim učencem. Poudaril je, da Gospod govori o »najtežjih situacijah, tistih, ki so za nas lakmusov test«.

Poklicani, da se ne prepustimo sovraštvu

Sveti oče je pojasnil, da je učenec »poklican, da se ne prepusti nagonu in sovraštvu, ampak da gre dlje, veliko dlje« in ob sklicevanju na Lukov evangelij poudaril, da Jezus pravi: »Ljubite svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo« in: »Če vas kdo udari po licu, mu nastavi tudi drugega.«

Občutek krivice, ko nastavimo drugo lice

Papež je v nadaljevanju po poročanju spletnega portala Vatican News razmišljal o občutku krivice, ki ga občutimo, ko nastavimo drugo lice. Spomnil je, kako je Jezus med svojim krivičnim sojenjem pred velikim duhovnikom prejel klofuto enega od stražarjev. Nastaviti drugo lice »ne pomeni trpljenja v tišini, prepuščanja krivici. Jezus obsodi krivico, toda to počne brez jeze ali nasilja, temveč s prijaznostjo.«

Premagovanje zla z dobrim

Papež je pojasnil, da je Jezusovo posnemanje, ko nastavimo drugo lice, ne pomeni, da se kot poraženec umaknemo, temveč s tem dejanjem kažemo, da imamo večjo notranjo moč, ki premaga zlo z dobrim. V nagovoru vernikom na Trgu svetega Petra je izpostavil, da je »zastonjska in nezaslužena ljubezen, ki jo prejmemo od Jezusa, tista, ki v našem srcu ustvari vzdušje, ki zavrača vsako maščevanje.«

Papež je zbrane je pozval, naj molijo za tiste, ki nam delajo krivico, in prosijo Svetega Duha, naj deluje v naših srcih ter pri tem sledijo Jezusovemu zgledu.

Lahko ljubimo svoje sovražnike?

Na to vprašanje je sveti oče odgovoril: »Če bi bilo odvisno samo od nas, bi bilo nemogoče. Toda z Jezusovim Duhom lahko na zlo odgovorimo z dobrim, lahko ljubimo tiste, ki nas prizadenejo.« Papež Frančišek je obenem izrazil obžalovanje, ko vidi ljudi, ki so ponosni kristjani, da druge vidijo kot sovražnike in razmišljajo o tem, da bi se zapletli v vojno z njimi.

Zbrane je pozval, naj molijo za tiste, ki nam delajo krivico, in prosijo Svetega Duha, naj deluje v naših srcih ter pri tem sledijo Jezusovemu zgledu.

Nalaganje
Nazaj na vrh