Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: papež odločno proti obrezovanju žensk in trgovini z ljudmi [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 02. 2022 / 18:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.02.2022 / 19:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: papež odločno proti obrezovanju žensk in trgovini z ljudmi [VIDEO]
Papež je pozdravil tudi skupino redovnic na Trgu sv. Petra, ki sodelujejo pri pobudi »Talitha kum«. FOTO: Vatican Media

Angelus: papež odločno proti obrezovanju žensk in trgovini z ljudmi [VIDEO]

Papež Frančišek je v nagovoru med današnjo opoldansko molitvijo angelovega češčenja spomnil na svetovni dan boja proti obrezovanju žensk.


Okoli tri milijone deklic po vsem svetu morajo vsako leto, pogosto v nevarnih in nehigienskih razmerah, prestati ta ponižujoči postopek, je sveti oče po navedbah spletnega portala Vatican News danes nagovoril zbrane vernike na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Ta »žal v nekaterih religijah še vedno zelo razširjena praksa« ponižuje dostojanstvo ženske in je napad na njeno telesno celovitost,« tako papež Frančišek ob mednarodnem dnevu ničelne tolerance do pohabljanja ženskih spolnih organov.

FOTO: Vatican Media

Papež je spomnil tudi na torkov god sv. Jožefine Bakhite (1869-1947), ko v Katoliški cerkvi obhajamo mednarodni dan molitve in premišljevanja v boju proti trgovini z ljudmi. Trgovina z ljudmi je hudo kršenje človekovega dostojanstva, ljudje pa se s to dejavnostjo ukvarjajo predvsem zaradi dobička. »Mnoge mlade ženske, ki jih vidimo na naših ulicah, niso svobodne – sužnje so,« je pojasnil papež. Preprodajalci z ljudmi jih pošljejo na delo, če ne zaslužijo dovolj, pa so deležne udarcev in poniževanja.

Mnoge mlade ženske, ki jih vidimo na naših ulicah, niso svobodne – sužnje so.

»To se dogaja danes, v naših mestih,« je poudaril Frančišek in pozval vse pristojne, naj si odločno prizadevajo »za preprečevanje izkoriščanja in ponižujočega ravnanja z ženami in dekleti«. Voditelj Katoliške cerkve je ob tem navdušeno pozdravil skupino redovnic na Trgu sv. Petra, ki sodelujejo pri pobudi »Talitha kum« - omenjena organizacija se v različnih državah posveča boju proti sodobnemu suženjstvu in trgovini z ženami in dekleti.

Opoldanske molitve se je udeležila tudi skupina redovnic, ki sodelujejo pri pobudi »Talitha kum«. FOTO: Vatican Media

Skupina redovnic je s seboj prinesla skora dva metra visok bronast kip kanadskega umetnika Timothyja Schmalza, ki prikazuje nekdanjo sudansko sužnjo in poznejšo redovnico Jožefino Bakhito kot zavetnico vseh zasužnjenih oseb. Kip je dar rimski škofiji, postavili pa naj bi ga v župniji sv. Bernarda (San Bernardo di Chiaravalle).

Papeževa pohvala reševalcem maroškega dečka

Papež je med današnjo opoldansko molitvijo izrekel tudi pohvalo prizadevanju Maročanov, da bi rešili petletnega dečka, ki je padel v globok vodnjak. Malega Rayana so po petih dneh reševalne akcije sinoči žal našli mrtvega na dnu 32 metrov globokega jaška. Staršem umrlega dečka je sožalje izrekel tudi maroški kralj Mohamed VI.

Iskanje malega Rayana je povezalo prebivalce Maroka. FOTO: Vatican Media

Sveti oče je spomnil tudi na ganskega mladeniča, migranta iz italijanskega kraja Monferrato, ki je pri petindvajsetih letih smrtno zbolel za rakom in je hotel pred smrtjo še enkrat objeti svojega očeta. Pri zbiranju denarja za pot v Gano so mu pomagali vsi sokrajani. S pomočjo močnih analgetikov in s spremljevalcem je Johnu uspelo odpotovati domov, »da je lahko umrl v očetovem naročju«.

Nalaganje
Nazaj na vrh