Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na nedeljo Božje besede: Berite evangelij vsak dan [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 01. 2022 / 13:18
Oznake: Molitev, Papež, Vatikan
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.01.2022 / 16:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na nedeljo Božje besede: Berite evangelij vsak dan [VIDEO]
Papež Frančišek se je ob današnji priložnosti zahvalil vsem, ki oznanjajo evangelij. FOTO: zajem zaslona

Papež na nedeljo Božje besede: Berite evangelij vsak dan [VIDEO]

Papež Frančišek je po dopoldanskem slavju v baziliki svetega Petra na nedeljo Božje besede romarje tradicionalno pozdravil na Trgu sv. Petra pri opoldanskem angelusu in jih spodbudil k branju evangelija. Ta naj nas navdihuje in preobrazi z Božjim veseljem, je zaželel.

Evangelij današnje nedelje nam govori o Jezusu in času, ko je začel oznanjevati v sinagogi v Nazaretu, kjer je odraščal. Pri oznanjevanju sporočila preroka Izaiju o tolažbi in osvoboditvi za uboge in zatirane, je sveti oče dejal: »Danes se je to pismo izpolnilo« in dodal, da je ta »danes«, ki ga je izrekel Gospod, »prisoten v vseh časih in je vedno v veljavi.«

Naše oznanjevanje mora izhajati iz maziljenja Svetega Duha

Papež je opisal ganjenost ljudi nad Jezusovimi besedami, ki so spoznali, da je v njih nekaj več, a so jih zameglile lastne ideje in predsodki. Videli so maziljenje Svetega Duha in da Jezus z močjo Duha »napolnjuje s pomenom«, je razložil papež. Ob tem je izpostavil, da naše »pridiganje« lahko postane splošno ali abstraktno, tudi če je dobro napisano ali povedano, in se pogosto ne dotakne duš ali življenja ljudi. Po njegovih besedah zato potrebujemo »maziljenje Duha«. Brez tega se lahko zgodi, da evangelij predstavimo kot nekaj izven časa ali kot abstraktno idejo. Naše oznanjevanje mora, tako papež, izhajati iz maziljenja z Duhom.

Zahvala vsem, ki oznanjajo evangelij

Papež Frančišek se je ob današnji nedelji Božje besede zahvalil vsem, ki oznanjajo in poučujejo evangelij, ter vse spodbudil, naj v tej službi molijo za vse, da bi bili polni Duha, ki oživlja Sveto pismo. Božja beseda je po njegovih besedah vedno »živa in učinkovita«. Ta nas tolaži in spreminja ter hkrati vodi naše vsakdanje življenje.

Vsak dan berite evangelij

Papež je poudaril, kako Božja beseda »preoblikuje običajen dan v današnji dan, v katerem nam Bog govori,« in spodbudil vsakogar, naj ima evangelij na dosegu roke ter vsak dan večkrat prebere krajši odlomek. Sčasoma bomo videli, kako nam te besede govorijo neposredno in nam pomagajo živeti boljše in mirno življenje, je dodal. »Ko evangelij vstopi v današnji svet, ga napolni z Bogom. Nenehno spoznavanje evangelijskega sporočila nam bo prineslo Božjo radost.«

Papež pozval k molitvi za mir v Ukrajini          

Zaradi napetih in negotovih odnosov v Ukrajini je papež predlagal, da naj bo v sredo dan molitve za mir. Kot je dejal po opoldanski molitvi, z veliko zaskrbljenostjo spremlja naraščajoče napetosti med Rusijo in Ukrajino in izrazil skrb za varnost na evropski celini. Dogajanje bi namreč lahko po njegovih besedah imelo daljnosežne posledice.



Kupi v trgovini

Postni čas
Križev pot s papežem Frančiškom
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh