Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: Molitev je zdravilo za vero, ki obnavlja dušo [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 16. 10. 2022 / 12:50
Oznake: Molitev, Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.10.2022 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: Molitev je zdravilo za vero, ki obnavlja dušo [VIDEO]
Papež Frančišek nas vabi k molitvi, da naša vera ne ohlapi. FOTO: Vatican Media

Angelus: Molitev je zdravilo za vero, ki obnavlja dušo [VIDEO]

Papež Frančišek je pred začetkom današnje opoldanske molitve Angel Gospodov zbrane vernike na Trgu sv. Petra v Rimu spodbudil, naj se v življenju osredotočijo na to, kar je najbolj pomembno, ljubezen do Boga in bližnjega, molitev pa je označil za vodo, ki »zaliva našo dušo«.

Sveti oče je ob premišljevanju nedeljskega evangelija spomnil na Jezusovo vprašanje, ki si ga lahko zastavimo tudi danes: »Ali bo Sin človekov, ko pride, našel vero na zemlji?« (Lk 18,8)

Koga ali kaj postavljamo v središče življenja?

Kot je poudaril papež, bi Jezus našel številne vojne, revščino in neenakost, a tudi neverjeten tehnološki napredek ter ljudi, ki vedno hitijo in so zaposleni. Izpostavil pa je še eno pomembno vprašanje. »Ali bo našel ljudi, ki bodo Boga postavili v središče svojega življenja?«

Življenjske prioritete

Papež je dejal, da bi bilo dobro, če bi pogledali svoje življenje, kaj je v našem srcu in čemu dajemo prednost, navaja Vatican News. Ali se lahko zgodi, da postanemo obremenjeni in preobremenjeni s stvarmi, ki so na koncu drugotnega pomena, ne da bi se tega zavedali, medtem pa pozabimo na Boga?

Da bi naša vera ostala živa in zdrava, moramo vedno moliti. Redna molitev je ključna za to, da je naša duša v dobri formi.

Potrebujemo vodo molitve

Tako kot sobna rastlina stalno potrebuje vodo, tudi naša duša potrebuje molitev. »Potrebujemo vsakodnevno vodo molitve in čas, posvečen Bogu, da lahko vstopi v naše trenutke, v katerih mu odpiramo svoja srca, da lahko vsak dan izliva na nas ljubezen, mir, veselje, moč, upanje in tako hrani našo vero.«

Preproste in kratke molitve nas ohranjajo v stiku z Gospodom

Papež priznava, da je razumljivo, da se mnogi v današnjem hitrem tempu življenja sprašujejo, kako naj najdejo čas za molitev, a ni nam treba »živeti v samostanu«, da bi si vzeli čas, ki ga potrebujemo. Predlagal je modro duhovno prakso starejših, ki je bila pogosto običajna in se je lahko lotimo tudi danes. Ta je sestavljena iz preprostih, kratkih molitev, ki si jih zlahka zapomnimo in jih lahko ponavljamo ves dan, ne glede na to, kje smo ali kaj počnemo. Na ta način ostanemo blizu Gospoda in najdemo mir v našem življenju.

Takoj ko se prebudimo, lahko rečemo: `Gospod, zahvaljujem se ti in ti darujem ta dan.´ Nato lahko pred dejavnostjo ponovimo: `Pridi, Sveti Duh.´ Med eno in drugo stvarjo lahko molimo takole: `Jezus, zaupam vate in te ljubim.´

Gospod vedno odgovori

Kratke molitvice nas ohranjajo v stiku z Gospodom. »Kolikokrat pošljemo kratka sporočilca osebam, ki jih imamo radi! To počnimo tudi z Gospodom, da bo srce ostalo povezano z Njim. In ne pozabimo prebrati njegovih odgovorov. On vedno odgovori. Kje jih najdemo? V evangeliju, ki ga imejmo vedno na dosegu roke in ga vsak dan odprimo, da sprejmemo nam namenjeno Besedo življenja.«

Vernikom svetuje, naj s sabo nosijo majhen žepni evangelij »in ko imate minuto časa, preberite kaj. Gospod vam bo odgovoril«, je zaključil svoje razmišljanje papež Frančišek.


Kupi v trgovini

Molitev, ki zdravi
Duhovna rast
5,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh