Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angelus: papež pozval k solidarnosti in obsodil vse vojne [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 03. 2023 / 13:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.03.2023 / 17:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Angelus: papež pozval k solidarnosti in obsodil vse vojne [VIDEO]
Papež je znova pozval k molitvi za »mučeniško Ukrajino«. FOTO: Vatican Media

Angelus: papež pozval k solidarnosti in obsodil vse vojne [VIDEO]

Papež Frančišek je znova pozval k miru in solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi vojn v svetu: »Ostanimo enotni v veri in solidarni z našimi brati in sestrami, ki trpijo zaradi vojn. Predvsem pa ne pozabimo na mučeniško Ukrajino,« je dejal papež med opoldansko molitvijo angelovega češčenja na Trgu sv. Petra v Vatikanu.

Na trgu pred vatikansko baziliko je bilo videti številne zastave v podporo miru. Papež je spomnil, da bo prihodnji petek minilo leto dni, ko je pri spokornem bogoslužju Rusijo in Ukrajino posvetil Marijinemu Brezmadežnemu srcu in prosil za mir na tem območju. Omenjeno bogoslužje je bilo del molitveno-spokorne pobude »24 ur za Gospoda«, ki jo Cerkev vsako leto tradicionalno prireja v postnem času. Letos bo papež Frančišek v ta namen obiskal eno od rimskih župnij, in sicer prihodnji petek popoldne, so sporočili iz Vatikana.


V nagovoru je papež opozoril, da se mora Cerkev odzvati na žejo ljudi po pozornosti. Naglica, potrošništvo in brezbrižnost so družbo spremenili v kraj suše in brezbrižnosti. Tisti, ki so žejni bližine in poslušanja, morajo najti »oaze« pri kristjanih v vsakdanjem življenju in tudi v Cerkvi.

Papež je današnje evangeljske besede predstavil kot »enega od Jezusovih najlepših in najbolj privlačnih srečanj, to je s Samarijanko«.

Frančišek je pri tem spomnil na današnji evangeljski odlomek, v katerem Jezus Samarijanko prosi za vodo. Njegova prošnja »Daj mi piti« je tudi »krik neštetih bratov in sester, ki nimajo vode za življenje, medtem ko še naprej vidimo, kako je naš skupni dom onesnažen in opustošen«. Tudi zemlja je »izčrpana, izsušena in žejna«, je dejal papež, ki je današnje evangeljske besede predstavil kot »enega od Jezusovih najlepših in najbolj privlačnih srečanj, to je s Samarijanko«.

Evangelij prek Jezusa vsakomur ponuja živo vodo, »ki nas lahko naredi za vir osvežitve za druge«, je pojasnil Frančišek. Kristjani se morajo vprašati, ali so žejni Boga in Njegove ljubezni, pa tudi, ali jih skrbi duhovna in materialna žeja soljudi.

Nalaganje
Nazaj na vrh