Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek: »Naj se potovanja upanja nikdar več ne spremenijo v potovanja smrti!«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 05. 03. 2023 / 19:27
Oznake: Molitev, Papež, Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 05.03.2023 / 19:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek: »Naj se potovanja upanja nikdar več ne spremenijo v potovanja smrti!«
Papež Frančišek: »Trgovci z ljudmi naj se ustavijo in naj nehajo uničevati življenja toliko nedolžnih ljudi!« FOTO: Vatican Media

Frančišek: »Naj se potovanja upanja nikdar več ne spremenijo v potovanja smrti!«

Papež Frančišek je v nagovoru romarjem, zbranim pri opoldanski molitvi Angel Gospodov, izrazil žalost ob nedavni tragediji migrantov pri Cutru na jugu Italije, v kateri je umrlo vsaj 70 ljudi, med njimi 16 mladoletnih.

»Trgovci z ljudmi naj se ustavijo in naj nehajo uničevati življenja toliko nedolžnih ljudi,« je posvaril sveti oče in molil za žrtve, njihove družine in vse, ki so preživeli brodolom ladje, ki je iz Turčije izplula z okoli 170 potniki na krovu. »Izražam spoštovanje in sem hvaležen lokalnim prebivalcem in ustanovam za njihovo solidarnost s temi našimi brati in sestrami. Naj se takšne tragedije ne ponovijo več,« je pozval Frančišek.

Obsodil trgovce z ljudmi

Pri tem je jasno obsodil vlogo trgovcev z ljudmi, ki botrujejo takšnim tragedijam, in dodal: »Naj se ta potovanja upanja nikdar več ne spremenijo v potovanja smrti! In naj takšne tragične nesreče nikoli več ne okrvavijo čistih vod Sredozemlja!« Molil je tudi, da bi Bog vsem dal moč za razumevanje in žalovanje. Prav tako se je spomnil na žrtve hude železniške nesreče v Grčiji, na katere je, kot je dejal, zadnje dni pogosto mislil.


Moli za pokojne, blizu je ranjenim

»Molim za pokojne. Blizu sem ranjenim in njihovim družinam. Naj jih Marija potolaži,« je izpostavil sveti oče in opozoril, da je bilo veliko žrtev mladih študentov v poznih najstniških in zgodnjih 20. letih. V torek pozno zvečer, ko sta pri Larissi čelno trčila potniški in tovorni vlak, je življenje izgubilo 57 ljudi. Grška vlada je krivdo pripisala človeški napaki, po tragediji pa so v več grških mestih izbruhnili protesti proti slabim varnostnim ukrepov v železniškem omrežju.

Videti Božjo lepoto v obrazih svojcev in prijateljev

V opoldanskem nagovoru vernikom, zbranim na Trgu svetega Petra, pa je Frančišek pojasnil, da je bistveno, da se na svoji življenjski poti vedno oziramo za Jezusom, tudi ko ni lahko razumeti vsega, kar dela in govori za nas. »S tem se tudi naučimo videti Božjo lepoto v obrazih svojcev, prijateljev in sodelavcev, ki na različne načine izkazujejo svojo skrb za nas,« je poudaril papež.

Ljudje molijo ob krstah preminulih migrantov. FOTO: Vatican Media/Ansa

Bolj pripravljeni ljubiti, služiti in odpuščati

»Koliko sijočih obrazov, nasmehov, gub, solz in brazgotin odkriva ljubezen okoli nas. Naučimo se jih prepoznati in z njimi napolnimo svoja srca, nato pa pojdimo in s konkretnimi dejanji ljubezni prejeto luč ponesimo tudi drugim,« je še dejal sveti oče in vernike spodbudil, naj se zavežejo, da bodo v vsakdanjem življenju bolj radodarni in z večjo resnostjo bolj pripravljeni ljubiti, služiti in odpuščati.

Napor namesto »lažne, umetne luči lastnih malikov«

Vendar pa prepoznavanje luči Božje ljubezni v našem življenju, je nadaljeval papež Frančišek, zahteva napor namesto »lažne, umetne luči lastnih malikov«, da z veseljem in hvaležnostjo odpremo oči zanjo, tako da jo vidimo pri tistih, ki nas ljubijo. Tako lahko postanemo bolj odprti za ljubezen in služenje. »Marija, ki je tudi v kalvarijski temi v srcu ohranila luč svojega Sina, naj nas vedno spremlja na poti ljubezni,« je končal papež.

Nalaganje
Nazaj na vrh