Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angleška Cerkev kritično o zakonskem predlogu za legalizacijo istospolnih zakonskih zvez

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 01. 02. 2013 / 09:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Angleška Cerkev kritično o zakonskem predlogu za legalizacijo istospolnih zakonskih zvez

Škofje v besedilu spomnijo tudi na vidik zakonske zveze v očeh filozofa Bertranda Russella.

Katoliški škofje v Angliji in Walesu so minuli torek poslali dopis tamkajšnjim poslancem, v katerem so izrazili svojo kritiko zakonskega predloga za legalizacijo istospolnih zakonskih zvez. Obstaja nevarnost, da bi širitev pojma 'zakonska zveza' na istospolne pare radikalno spremenila pomen zakona, je zapisano v sedemstranskem dokumentu, ki je bil objavljen tudi na spletni strani škofovske konference http://www.catholic-ew.org.uk/.

Škofje v besedilu spomnijo na filozofa Bertranda Russella in njegov pogled na družbeni pomen zakonske zveze, ki jo filozof vidi kot kraj rojstva in vzgoje otrok. Vrednote, kot sta zvestoba in odgovornost za družino, ki so povezane z zakonom, bi bile lahko uničene, če bi pomen zakonske zveze tako korenito predrugačili.

Škofje v svoji izjavi pozivajo poslance, naj ob drugem branju zakonskega osnutka 5. februarja glasujejo proti sprejetju zakona. »Naše nasprotovanje istospolnim zakonskim zvezam ne temelji na predsodkih ali razlikovanju«, pojasnjujejo škofje. Gre za prizadevanje, 'da bi v prihodnosti zagotovili edinstvene družbene vrednote', ki jih predstavlja zakonska zveza. Katoliška Cerkev sicer ne podpira istospolnih dejavnosti, obsoja pa sleherno razlikovanje na temelju spolne usmerjenosti, je še zapisano v dokumentu.

Po veljavnem britanskem pravu je zakon doživljenjska zveza med moškim in žensko, ki je odprta za sprejemanje otrok. Ta pogled posebej izrazito podpira katoliška Cerkev, vendar pri tem ne gre za 'enoznačen verski pogled'.

Od uvedbe civilnih partnerskih zvez leta 2004 imajo istospolni pari enake pravice kot mešani. Načrtovana zakonska sprememba za pravno priznanje in zaščito istospolnih zvez ni potrebna.

Škofje svoje nasprotovanje predlogu utemeljujejo tudi z dejstvom, da zakonski osnutek ne nudi zadostne zaščite duhovnikom, ki iz verskih razlogov ne bi želeli poročati istospolnih parov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh