Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Angleški primas Nichols: Nihče ni storil toliko proti spolnim zlorabam otrok kot papež Benedikt XVI.

Objava: 30. 03. 2010 / 07:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Angleški primas Nichols: Nihče ni storil toliko proti spolnim zlorabam otrok kot papež Benedikt XVI.

Nadškof Nichols je prepričan, da papež svoje besede in svoje nasprotovanje spolnim zlorabam tudi udejanja; papežu v bran je stopil tudi krakovski nadškof Stanislav Dziwisz

Nihče ni storil toliko proti spolnim zlorabam otrok kot papež Benedikt XVI., je prepričan angleški primas nadškof Vincent Nichols. V svojem komentarju, ki ga je v nedeljski izdaji objavil vatikanski dnevnik 'L'Osservatore Romano' in ga povzemamo po vatikanskem radiu, je zapisal, da spolne zlorabe znotraj katoliške Cerkve ter njihovo prikrivanje vse vernike močno prizadenejo in so popolnoma nesprejemljive.

Nič v kanonskem pravu ne prepoveduje ali preprečuje prijave teh kaznivih dejanj policiji. Sveti sedež je preko Kongregacije za nauk vere celo spodbujal takšno obliko ukrepanja v primerih spolnih zlorab in k temu nagovarjal tudi škofije. Gre za odgovornost škofij, piše nadškof Nichols in dodaja, da papež v boju zoper spolne zlorabe, ki jih zagrešijo duhovniki, ni jalov opazovalec, temveč da svoje besede in svoje nasprotovanje tovrstnim dejanjem od vselej tudi udejanja.

Nadškof Nichols se je v svojem prispevku dotaknil tudi problema spolnih zlorab v Angliji in Walesu ter pojasnil, da je katoliška Cerkev v teh deželah vedno javno objavila natančno število obtožb glede spolnih zlorab in število obvestil policije o teh zločinih. Tega ne počne nobena druga organizacija v naši državi, je prepričan nadškof Nichols. To ne pomeni skrivanja, temveč je izraz jasne in močne želje po jasnosti, še poudarja predsednik Škofovske konference Anglije in Walesa. Po njegovih besedah je bil v Angliji in Walesu v zadnjih štiridesetih letih za krivega spolnih zlorab mladostnikov spoznan manj kot en odstotek katoliških duhovnikov.

Na vrsto napadov na papeža Benedikta XVI. se je odzval tudi krakovski nadškof kardinal Stanislav Dziwisz, ki je v pogovoru za časopis Italijanske škofovske konference 'Avvenire' dejal, da sveti oče v primerih spolnih zlorab ravna podobno kot njegov predhodnik Janez Pavel II., ki je vedno spodbujal sodelovanje Cerkve s civilnimi pravosodnimi oblastmi. Benedikt XVI. sledi istim smernicam, njegovo pismo irskim škofom pa predstavlja močan, pogumen in učinkovit odziv, je še dejal kardinal Dziwisz.

Novozelandski škof Patrick Dunn pa je izpostavil predvsem veliko vrednost papeževega pisma Cerkvi na Irskem, potem ko so v tej državi v javnost prišle vesti o številnih spolnih zlorabah mladoletnikov s strani duhovnikov. Kot poudarja Dunn, sveti oče irske škofe in duhovnike poziva, naj pri odkrivanju in raziskovanju domnevnih spolnih zlorab sodelujejo s pravosodnimi organi ter obsoja spolne zlorabe otrok.

Na fotografiji: nadškof Vincent Nichols

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh