Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanci in katoličani počastili redovno ustanoviteljico Mary Ward

Objava: 27. 01. 2010 / 09:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanci in katoličani počastili redovno ustanoviteljico Mary Ward

Minuli konec tedna so z ekumenskim bogoslužjem obeležili 425. obletnico rojstva skorajšnje blažene

Anglikanci in katoličani v Veliki Britaniji so počastili angleško redovno ustanoviteljico Mary Ward (1585 – 1645). Katoliški nadškof iz Westminstra, Vincent Nichols, in anglikanski primas, nadškof Rowan Williams iz Canterburyja, sta minuli konec tedna ob 425. obletnici obhajala slovesno bogoslužje v čast skorajšnje blažene.

Wardova se je v 17. stoletju zavzemala za katoličane, ki jih je preganjala angleška krona. V Vatikanu so decembra priznali ‘junaške kreposti’ redovne ustanoviteljice, kar je eden izmed pogojev za razglasitev Wardove za blaženo.

Nadškof Williams je pohvalil ‘stanoviten pogum’ Wardove, s katerim je ‘pod težkimi pogoji’ sledila svojemu klicu. Ob tem je spremenila življenje številnih ljudi, predvsem žensk. V času preganjanja katoličanov je Wardova v Flandriji ustanovila red ‘Angleških gospodičen’ (danes jih poznamo po imenu Sestre Mary Ward), ki živijo po načelih svetega Ignacija Lojolskega. Leta 2004 se je skupnost preimenovala v ‘Congregatio Jesu’. Kasneje se je Wardova vrnila v Veliko Britanijo, kjer je, ves čas v življenjski nevarnosti, vzpostavljala stike med katoličani in duhovniki.

Ženska redovna skupnost Mary Ward je sprva naletela na hud odpor. Dvaindvajset let po ustanovitvi jo je papež Urban VIII. razpustil. Šele leta 1877 so bile redovnice ponovno deležne papeževega priznanja; od leta 1909 Wardovo smejo imenovati svojo redovno ustanoviteljico.

Danes so sestre Mary Ward še posebej dejavne na področju vzgoje in izobraževanja. Red ima po svetu okoli tri tisoč članic.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh