Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanci: Vprašanje ženskega škofovstva bo kmalu razjasnjeno

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 11. 2012 / 09:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanci: Vprašanje ženskega škofovstva bo kmalu razjasnjeno

Cerkev v Veliki Britaniji želi notranji spor rešiti z lastnimi močmi, brez posredovanja tamkajšnjega parlamenta.

Vprašanje škofovskega posvečevanja žensk naj bi po besedah anglikanskega cerkvenega vodstva v Veliki Britaniji kmalu rešili. Nadškofovski svet, torej stalni svet med generalnimi sinodami, se je ob koncu zasedanja minulo sredo zedinil, da bodo omenjeno temo ponovno obravnavali julija prihodnje leto. Cerkev v Veliki Britaniji želi notranji spor rešiti z lastnimi močmi, brez posredovanja tamkajšnjega parlamenta, kar je bila sicer želja nekaterih poslancev. Škofje bodo tako v novem letu pričeli s pravim razpravnim procesom.

Generalna sinoda anglikanske Cerkve v Angliji je minuli teden z izglasovano minimalno večino zavrnila sprejem škofovskega posvečevanja žensk. Spremembo cerkvenega prava pri tej točki bi morale z dvotretjinsko večino odobriti vse tri sinodalne skupine, škofje, duhovniki in laiki. Med laiki je zmanjkalo šest glasov; večina škofov in duhovnikov je žensko škofovstvo podprla. Tako trenutni canterburyjski nadškof in primas, ki ob koncu leta zapušča svoj položaj, kot tudi njegov že imenovani naslednik sta škofovsko posvečevanje žensk podprla.

Poslovnik generalne sinode prepoveduje, da bi v enem zakonodajnem obdobju ponovno razpravljali o istem zakonskem osnutku, ki je bil enkrat že zavrnjen. To bi onemogočilo ponovno glasovanje o ženskem škofovstvu do novih sinodalnih volitev leta 2015. Novo pripravljeni osnutek pa bi lahko šel v glasovanje.

Tretjina anglikanskih duhovnikov v Angliji je medtem že ženskega spola. Državna Cerkev je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja z minimalno večino podprla duhovniško posvečevanje žensk, to vprašanje pa je kasneje anglikance razdelilo na liberalno in konzervativno cerkveno krilo.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh