Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanska Cerkev proti zakonu o evtanaziji

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 11. 2012 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanska Cerkev proti zakonu o evtanaziji

S sprejetjem zakona bi bilo ljudem dovoljeno 'dejavno sodelovati pri uboju sočloveka'; 'To ne sodi v pravni sistem Združenega kraljestva, vse od kar je bila odpravljena smrtna kazen.'

Anglikanska državna Cerkev v Angliji je izrekla svoje nasprotovanje sprejetju zakona o samomoru s tujo pomočjo. Zakon, ki bi dovoljeval pomoč pri samomoru, bi uresničil željo majhnega števila ljudi, ob tem pa zanemarja morebitne škodljive posledice za celotno družbo, je pojasnil pristojni svet anglikanske Cerkve minuli teden v Londonu.


Posvetovalno telo je izreklo svarilo predvsem pred zanikanjem priznanja pravice do življenja ostarelim, bolnim, invalidom in socialno šibkim. Prizadevanja za boljšo socialno pomoč in preprečevanje samomora so težko združljiva z zakonom, ki zdravnikom in negovalcem omogoča, da dejavno prekinejo življenje pacienta.

Svet je opozoril tudi na 'očitno ranljivost' ostarelih ljudi. Več kot tristo tisoč starejših v Angliji in Walesu je vsako leto žrtev napadov in nasilja, številni s strani družinskih članov in iz finančnih razlogov. Ob spremembi zakona bi se takšne skupine ljudi znašle v še večji nevarnosti, saj bi bile prepuščene zanemarjanju in zlorabi, menijo predstavniki anglikanske Cerkve.

Prelomnica pri legalizaciji evtanazije pa bi bila, da bi 'posameznikom dopustili dejavno sodelovanje pri uboju sočloveka'. To 'razen v primeru samoobrambe ni sestavni del pravnega sistema v Združenem kraljestvu, vse od kar je bila odpravljena smrtna kazen', je zapisano v izjavi sveta.

Že spomladi je generalna sinoda anglikanske Cerkve z veliko večino izrekla svoje nasprotovanje morebitnemu sprejetju zakona o evtanaziji. Zakonski osnutek, pripravljen pod vodstvom nekdanjega državnega tožilca in kanclerja lorda Falconerja in predstavljen v letošnjem januarju, je predvideval možnost izbire samomora s pomočjo tuje osebe za polnoletne paciente, ki so neozdravljivo bolni in imajo pričakovano življenjsko dobo krajšo od enega leta.

Pogoj za takšno izbiro je bil, da dotični pacient ni duševno prizadet, stopnjo obolelosti pa bi morala določiti dva neodvisna zdravnika. Predlog je bil predstavljen pred združenjem 'Dignity in Dying' (Dostojanstvo v umiranju), ki zagovarja evtanazijo. Od takrat britanski politiki razpravljajo o morebitni spremembi obstoječega zakona.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh