Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanska generalna sinoda podpira škofinje

Objava: 13. 02. 2012 / 07:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanska generalna sinoda podpira škofinje

Generalna sinoda anglikanske Cerkve vztraja pri škofovskem posvečevanju ženskih duhovnic.

Generalna sinoda anglikanske Cerkve še naprej vztraja pri škofovskem posvečevanju ženskih duhovnic. Na zasedanju v Londonu so cerkveni predstavniki zavrnili kakršne koli spremembe na tem področju, ki bi ogrozile položaj ženskih škofinj na račun moških predstavnikov, so minuli teden poročali britanski mediji. Na rednem letnem srečanju v letošnjem maju naj bi škofje pripravili zakonski osnutek v podporo ženskim predstavnicam, o katerem bi generalna sinoda razpravljala julija. Anglikanska Cerkev v Veliki Britaniji podpira škofovsko posvečevanje žensk, vendar svoje podpore še ni dokončno formalizirala.

Po trenutno veljavnih predpisih namreč lahko skupnosti, ki ne sprejmejo ženske na čelu svoje škofije, zahtevajo zamenjavo za moškega predstavnika. Konzervativni kritiki ugovarjajo, da bodo s tem prikrajšane skupnosti, ki so jih doslej vodili moški predstavniki, zato zahtevajo cerkveno zakonsko ureditev položaja t.i. ‘letečih škofov’.

Predlog je pred začetkom tokratnega zasedanja sinode pripravila škofija Manchester, ki pa ga udeleženci niso podprli. Škof Michael Perham iz Gloucestera je predlog zavrnil z utemeljitvijo, da bi imenovanje posebnih škofov za tradicionalne skupnosti pripeljalo do ‘prvo- in drugorazrednih škofov’ in obenem omejilo avtoriteto ženskih predstavnic na visokem položaju.

Generalna sinoda je izrazila željo, da škofje na majskem zasedanju ne bi uvedli kakšnih korenitih sprememb v cerkveni zakonodaji. Za sprejem novih zakonov na julijskem srečanju generalne sinode je potrebna dvotretjinska podpora škofov, duhovnikov in laikov. Škofovskemu posvečevanju žensk nasprotujejo predvsem ‘katoliški’ anglikanci, ki so po svoji miselnosti blizu Rimu, in konzervativni evangeličanski anglikanci, ki ženske na škofovskem položaju zavračajo na podlagi svetopisemske razlage.

Na fotografiji: anglikanski primas Rowan Williams, canterburyjski nadškof

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh