Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanska razprava o škofinjah se nadaljuje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 07. 2013 / 07:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anglikanska razprava o škofinjah se nadaljuje

Anglikanska razprava o škofinjah se nadaljuje

Sprejet novi zakonski osnutek o škofovskem posvečevanju žensk.

Generalna sinoda anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji je v začetku tedna s 319 proti 84 glasovom sprejela novi zakonski osnutek o škofovskem posvečevanju žensk. S tem lahko anglikanski verniki leta 2016 dobijo svojo prvo škofinjo, če na zaključnem glasovanju julija ali novembra 2015 ponovno ne pride do razdora med nasprotnima taboroma.

Enoglasno pa je generalna sinoda anglikanske Cerkve podprla strožje notranje predpise proti spolni zlorabi otrok. Odbor za glasovanje se je s tem soglasno, s 360 glasovi za brez nasprotovanja odzval na dva primera spolne zlorabe v škofiji Chicester iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, ki so nazadnje prišli v javnost. Oba vodilna škofa, nadškofa iz Canterburyja in Yorka, Justin Welby in John Sentamu, sta se opravičila za sleherno odpoved obstoječega varovalnega sistema. Novi predpisi naj bi v veljavo stopili najkasneje leta 2015.

Glede kovanja vročega železa pri vprašanju škofovskega posvečevanja žensk pa je nadškof Welby v svojem nagovoru ob odprtju sinode pred tednom dni izrazil obžalovanje zaradi 'občutnega pomanjkanja zaupanja' med določenimi skupinami znotraj generalne sinode. Vprašanje škofovskega posvečevanja žensk je predstavljalo kamen spotike že v času škofovanja njegovega predhodnika, nadškofa Rowana Williamsa (2002-2012), in tudi Welby je omenjeno tematiko, še preden je nastopil svoj položaj novembra lani, izpostavil kot prednostno nalogo v vlogi cerkvenega voditelja.

Že lansko jesen sta tako tedanji kot tudi prihodnji primas na tehtnico postavila težo svojih argumentov, vendar zaman. Na koncu je v enem izmed treh glasovalnih odborov zmanjkalo vsega skupaj šest glasov. Izgledalo je, da nadškof Welby, še preden je dejansko nastopil svoj položaj, izgublja avtoriteto.

Šibki 'ne' so kljub premoči pri ostalih dveh odborih izglasovali laiki. Zapleteni glasovalni postopek je tako ogrozil celoten projekt. V javnosti je to delovalo kot poraz, saj so se na potrditev ženskega škofovstva med drugim pripravljali v britanski kraljevi hiši, v vladi in tudi v medijih.

Opazovalci poročajo, da so tokrat za večje zaupanje in predvsem za več razumevanja argumentov drugače mislečih poskrbeli posveti za zaprtimi vrati, ki so bili na programu sinode minulo soboto. To cerkvenemu vodstvu zbuja upanje, da bo čas do glasovanja, morda pa tudi glasovanje samo, minilo brez preostrih soočenj.

Povsem nepregledni pa so v tem času postali vsi pogoji in pravila, kompromisi in dogovori iz ozadja, ki naj bi omogočili škofovsko posvečevanje žensk v anglikanski Cerkvi. Tradicionalno usmerjene župnije, ki zavračajo duhovnice in škofinje, naj bi še naprej imele temeljno pravico do duhovnega oskrbnika moškega spola, nobena škofija pa ne bo več imela možnosti, da bi v celoti zavračala ženske duhovnice. Kako se bodo takšna pravila obnesla, bo pokazal čas.

Za ekumensko gibanje bi dopustnost škofovskega posvečevanja žensk pomenila breme. Katoličani in pravoslavni v tem vidijo razkol s cerkvenim izročilom, ki Cerkve med seboj še bolj ločuje, namesto da bi jih približeval.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine / T. P.


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh