Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanska sinoda pričakuje vladno politiko za revnejše sloje

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 07. 2013 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anglikanska sinoda pričakuje vladno politiko za revnejše sloje

Anglikanska sinoda pričakuje vladno politiko za revnejše sloje

Generalna sinoda anglikanske Cerkve nasprotuje ‘zavajajočemu označevanju vseh prejemnikov socialne pomoči kot beračev’.

Anglikanska Cerkev v Veliki Britaniji je tamkajšnji vladi izrazila zahtevo, naj si prizadeva za politiko, ki bo v pomoč revnejšim slojem prebivalstva, kot je poročala nemška katoliška agencija KNA. S 331 glasovi proti enemu ob sedmih vzdržanih je generalna sinoda minuli konec tedna v Yorku izglasovala resolucijo, s katero odločno nasprotuje ‘zavajajočemu označevanju vseh prejemnikov socialne pomoči kot beračev’.

Udeleženci sinode ugotavljajo, da je reforma britanskega socialnega sistema nujno potrebna; pri kratenjih socialne pomoči je potrebno upoštevati nasprotujoče si prednosti. Ob tem velja 'z ostrim očesom budno opazovati učinke, ki jih ima kratenje socialne pomoči na najranljivejše člane družbe'.

V poročilu sinodi je poudarjeno, da je največji delež t.i. socialnega proračuna namenjen državnim pokojninam. Javna razprava se je hitro preusmerila na področje revščine in na prejemnike, ki si pomoč 'zaslužijo' ali pa ne. O brezposelnosti ob tem ne razpravljajo kot o nesrečni posledici gospodarskega vodenja in sprememb, ampak kot o moralistični oceni, ali je posamezna oseba pripravljena delati ali ne. Iz tovrstnega populizma člani posameznih političnih strank kujejo lastni kapital.

Družba, ki vzame v zakup, da velik del njenih državljanov živi v revščini, dolgoročno ne more biti učinkovita, opozarjajo v poročilu. V težkih časih se ljudje zanašajo tako na svoje sosede kot na državo. Usodno bi bilo, če bi socialne reforme ljudi zaradi prikrajšane pomoči ob reševanju stanovanjskih vprašanj prisilile k temu, da zapustijo svoja domovanja in svoje bivalne okoliše. To bi spodkopalo temelje socialnega sestava.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine / T. S.


Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh