Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanska ustanova pomaga pri financiranju novih katoličanov

Objava: 12. 07. 2011 / 08:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanska ustanova pomaga pri financiranju novih katoličanov

Naklonjenost anglokatoliškega 'Bratstva Najsvetejšega zakramenta' spreobrnjenim vernikom skrbi za spore znotraj anglikanske Cerkve.

Neka anglikanska dobrodelna organizacija želi anglikancem, ki so prestopili v katoliško Cerkev, nameniti finančno podporo v višini enega milijona funtov. Njihov namen je med anglikanci naletel na ostro kritiko, kot so enoglasno poročali britanski verski tedniki 'The Church Times', 'The Tablet' in 'The Catholic Herald'. Komisija omenjene dobrodelne organizacije naj bi preverila upravičenost njihovega daru.

Po poročilih v britanskem tisku sodeč naj bi šlo za prispevek anglokatoliškega 'Bratstva Najsvetejšega zakramenta', združenja v okviru anglikanske 'visoke Cerkve' ('the High Church'). Ob ustanovitvi leta 1862 naj bi si organizacija zadala cilj, da bo spodbujala katoliške elemente znotraj anglikanske Cerkve.

Sklep, da novo ustanovljenemu osebnemu ordinariatu za anglikance, ki so prestopili v katoliško Cerkev, namenijo en milijon funtov (okoli 1,1 milijon evrov), so po poročilih sodeč člani bratstva sprejeli enoglasno. Pri vsoti gre za več kot polovico celotnega premoženja združenja, ki znaša okoli 2,05 milijona evrov.

Nek londonski član bratstva, duhovnik Paul Williamson, pa je, kot poročajo britanski mediji, vendarle zahteval, naj se upravičenost njihovega daru temeljito preveri. Namen daru, ki naj bi spodbujal katoliško vero v anglikanski tradiciji, se po njegovem mnenju nanaša na dogajanje znotraj anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji. V tej luči je Williamson poslal svoje dopise papežu Benediktu XVI., katoliškemu westminstrskemu nadškofu Vincentu Nicholsu in pristojnemu škofu za ureditev osebnega ordinariata, pomožnemu škofu Alanu Hopesu. V pogovoru za britanski dnevnik 'The Times' je odločitev bratovščine označil kot 'dokončno sramoto'.

Vodja osebnega ordinariata in nekdanji anglikanski škof v Richboroughu, Keith Newton, je za časnik 'The Catholic Herald' povedal, da en milijon zveni kot 'cel kup denarja', dejansko pa bo novi ordinariat za financiranje dušne oskrbe, cerkva in duhovnikov potreboval najmanj milijon funtov letno, če bo število vernikov naraščalo, pa še več. Osebni ordinariat, ki bo združeval nekdanje anglikanske vernike, župnije in duhovnike, naj bi se po navedbah časnika 'The Tablet' financiral sam. To velja tudi za pokojninski sklad duhovnikov.

Vatikan je novembra 2009 izdal apostolsko konstitucijo 'Anglicanorum coetibus', s katero je anglikancem, ki si želijo prestopiti v katoliško Cerkev, omogočil ustanavljanje lastnih cerkvenih struktur, ki spreobrnjenim vernikom v katoliški Cerkvi dopušča ohranjanje anglikanskih tradicij. Prvi osebni ordinariat v Veliki Britaniji je bil ustanovljen januarja letos.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh