Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski škofje iščejo nove poti za škofovsko posvečevanje žensk

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 27. 11. 2012 / 18:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski škofje iščejo nove poti za škofovsko posvečevanje žensk

Nadškofovski svet po glasovanju sinode o škofovskem posvečevanju žensk razpravlja o spremembah končnega postopka.

Potem ko je bila na glasovanju zavrnjena možnost škofovskega posvečevanja žensk, anglikanska Cerkev v Veliki Britaniji očitno razpravlja o možnosti, da bi spremenila končni postopek za sprejem ženskega škofovstva. Cerkev mora delovati po hitrem postopku in sprejeti možnost škofovskega posvečevanja žensk, preden se v parlamentu odločijo, da temo vzamejo s programa, je zapisano v internem dokumentu, ki ga navaja britanski časnik 'The Times'. Zapis glavnega tajnika anglikanske generalne sinode, Williama Fittalla, predvideva krajši postopek za spremembo cerkvene zakonodaje. Vprašanje naj bi v tem tednu obravnavali na nadškofovskem svetu.

»Parlament je nepotrpežljiv«, je še zapisano v članku. »Če anglikanska Cerkev ne bo hitro pokazala, da lahko sama sebe 'spravi v red', bomo padli v temeljno krizo v odnosu med državo in Cerkvijo. Kakšen bo izhod iz krize, pa nikakor ni mogoče predvideti.« Glavni tajnik še posvari pred dejstvom, da bi reševanje vprašanja ženskega škofovstva lahko prevzel parlament. Cerkev mora resno vzeti jezo poslancev. Poleg tega se številni cerkveni predstavniki strinjajo, da se mnenja sinode ne upošteva, saj se jim zdi, da v tem telesu ni bilo predstavljeno večinsko mnenje članov anglikanske skupnosti.

Predlog o sprejemu škofovskega posvečevanja žensk minuli teden na generalni sinodi anglikanske Cerkve v Veliki Britaniji ni bil sprejet. Za predlagano spremembo sta sicer glasovali predvideni dve tretjini med škofi in duhovniki, glasov v podporo pa je zmanjkalo med predstavniki laikov.

Na tokratnem zasedanju sinode tega vprašanja ne bi mogli še enkrat obravnavati; mandat trenutne cerkvene skupščine, ki je pristojna za sprejemanje sklepov, pa se izteče jeseni 2015. Takšen pravilnik pa je moč spremeniti, če spremembo podpre šest vodilnih članov sinode – dva škofa, dve vodji duhovniške skupine in oba vodilna predstavnika laikov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh