Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anglikanski spor glede ženskega škofovstva vnaša nemir tudi v Vatikan

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 23. 01. 2013 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Anglikanski spor glede ženskega škofovstva vnaša nemir tudi v Vatikan

Minister za ekumenizem kardinal Koch: »Če anglikanci vse, kar ima opraviti z duhovništvom, korenito spremenijo, to tudi za nas predstavlja velik izziv.«

Vatikanski minister za ekumenizem, kardinal Kurt Koch, zaskrbljeno opazuje, kako razprava o škofovskem posvečevanju žensk vnaša razdor v anglikansko Cerkev v Angliji in Walesu. »Če anglikanci vse, kar ima opraviti z duhovništvom, korenito spremenijo, to seveda tudi za nas predstavlja velik izziv«, je kardinal Koch dejal v pogovoru za rimsko agencijo 'Zenit' v okviru molitvene osmine za edinost med kristjani, ki jo obhajamo v tem tednu.

Vatikan želi 'prispevati k temu, da bi anglikanci ponovno našli svojo notranjo edinost, ampak seveda le v primeru, da anglikanci naše pomoči ne bodo zavrnili'. Cilj katoliške Cerkve je, 'prizadevati si za edinost vseh kristjanov v luči verskih vsebin, ki določajo zakramente in duhovništvo'.

Švicarski kardinal je še poudaril, da bi morala biti nova evangelizacija ekumenski projekt. »Sam poznam različne ekumenske partnerje, ki so nad to pobudo navdušeni; po drugi strani pa marsikomu seveda tudi ni všeč«, je pojasnil kardinal Koch. To je povezano z dejstvom, 'da danes v ekumenizmu obstaja ločitev na dveh ravneh'. Ločitvena meja poteka navzkriž z mejami posameznih veroizpovedi.

Na eni strani je 'liberalna vizija ekumenizma med katoličani in reformiranimi'. Na drugi strani so 'prizadevanja, da bi še poglobili temelje vere tako v katoliških kot tudi v reformiranih skupnostih'. V tej drugi skupini 'nova evangelizacija predstavlja velik izziv', pojasnjuje kardinal Koch.

Minuli petek je spodletelo glasovanje nezaupnice proti predsedniku laiškega doma anglikanske Cerkve v Angliji. Kot so poročali britanski mediji, na izrednem zasedanju 80 članov nezaupnice predsedniku Philipu Giddingsu ni podprlo, 47 glasov je bilo za, 13 pa je bilo vzdržanih. Opazovalci v neuspeli nezaupnici vidijo znamenje, da večina laiškega doma še vedno podpira odločitev generalne sinode anglikanske Cerkve v Angliji proti škofovskemu posvečevanju žensk. Giddings je namreč odločen nasprotnik ženskega škofovstva.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh