Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Anketa: več Američanov veruje v nebesa kakor v Boga

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 11. 2021 / 06:30
Oznake: Cerkev, Družba, Religija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2021 / 16:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Anketa: več Američanov veruje v nebesa kakor v Boga
Michelangelo: Poslednja sodba (freska v Sikstinski kapeli) FOTO: Wikipedia

Anketa: več Američanov veruje v nebesa kakor v Boga

Vera v nebesa in pekel je sodeč po izsledkih najnovejše ankete med prebivalci Združenih držav Amerike dosti bolj razširjena kot vera v Boga.

Na splošno okoli 73 odstotkov Američanov veruje v nebesa in okoli 62 v pekel, le 58 odstotkov pa jih veruje v Boga, po navedkih avstrijskega Kathpressa kažejo izsledki zadnje ankete washingtonskega centra za javnomnenjske raziskave »Pew Research Center«. Razliko je moč pojasniti z utemeljitvijo, da 32 odstotkov vprašanih zgolj navaja, kako verujejo »v neko višje bitje«, ki pa ga izrecno ne dojemajo kot svetopisemskega Boga.

32 odstotkov Američanov veruje v neko višje bitje, ki pa ga izrecno ne dojemajo kot svetopisemskega Boga.

Med ameriškimi kristjani je približno dvakrat več katoličanov kakor protestantov prepričanih, da tudi neverniki ali pripadniki drugih veroizpovedi lahko pridejo v nebesa. Tam po mnenju 69 odstotkov vernikov ni več trpljenja; približno enak odstotek jih pričakuje, da bodo v nebesih znova združeni s svojimi dragimi in da bodo srečali Boga.

Vera v pekel je za razliko od vere v nebesa dosti bolj izrazita pri ljudeh z določeno versko pripadnostjo. 84 odstotkov vseh protestantov je prepričanih v obstoj pekla. Tudi trije izmed štirih katoličanov (74 odstotkov) je podobnega mnenja. V pekel pa veruje le 28 odstotkov ljudi brez določene verske pripadnosti. Vera v pekel se ujema z vero v satana. Da je ta odgovoren za zlo v svetu, je posebej razširjeno mnenje tako med belopoltimi kot tudi temnopoltimi evangeličani.

Med evangeličani je posebej razširjeno mnenje, da je satan odgovoren za zlo v svetu.

Velika večina izprašanih pa je prepričana, da se slabe stvari dogajajo »po naključju«. Večina jih podpira tudi trditev, kako trpljenje človeku omogoča, da se z določeno izkušnjo še okrepi. Približno polovica izprašanih verjame, da Bog na svetu ne bo odpravil trpljenja, ker je to »del nekega večjega načrta«.

Po navedbah omenjenega javnomnenjskega inštituta je v anketi, ki je bila opravljena konec letošnjega septembra, sodelovalo okoli 6.500 odraslih Američanov. Pew Research Center s tem potrjuje večino glavnih smernic, ki jih je ugotovil že leta 2017.

Kupi v trgovini

Razprodano
Vzgoja za nebesa
Družina in vzgoja
16,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh