Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Antonio Scurati: Benito Mussolini, Sin stoletja

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 07. 03. 2024 / 11:25
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2024 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Antonio Scurati: Benito Mussolini, Sin stoletja
Antonio Scurati in knjiga o Mussoliniju. VIR: Beletrina

Antonio Scurati: Benito Mussolini, Sin stoletja

Založba Beletrina je pod naslovom M. Sin stoletja izdala prevod prve knjige (od štirih), literarizirani »roman« o italijanskem fašističnem diktatorju Benitu Mussoliniju.

Italijanski pisatelj Antonio Scurati (1969) se tokrat v slovenščini predstavlja z zgodovinskim romanom M. Sin stoletja, prvim od štirih romanov, ki sestavljajo kvartet o italijanskem fašističnem diktatorju Benitu Mussoliniju. Obsežno delo na 940 straneh, za katero je avtor prejel prestižno italijansko nagrado strega, je prevedla Tea Štoka.

Pripoved o Mussolinijevem brezkompromisnem vzponu

M. Sin stoletja se začne leta 1919, ko so ustanovili fašistično stranko Italije, in se zaključi januarja 1925 s slovitim govorom v skupščini, kjer se je Mussolini razglasil za diktatorja Italije. Prevajalka Tea Štoka je takole opisala to delo, v katerega je avtor vložil veliko dela in znanja: »Roman se opira na zgodovinska dejstva, avtor z odličnim ter podrobnim poznavanjem takratnega časa, družbenih silnic, ljudi in dogodkov ustvari pretresljivo 'fresko' fašističnega gibanja z mrežo številnih protagonistov. Nedvomno gre za močno besedilo, kljub temni in moreči tematiki Mussolinijevega brezkompromisnega vzpona in prevzema moči. Roman nam približa zagonetno, večplastno in paradoksalno osebnost Benita Mussolinija, ki je s svojimi odločitvami, ambicijami in ustanovitvijo fašističnih enot močno zaznamoval 20. stoletje.«

Italijanska izdaja Scuratijeve knjige M. Sin stoletja.

Obdobje, ko je Italija doživljala velike spremembe

Scurati je v romanu podrobno, doživeto, razplasteno in s pomočjo množice resničnih zgodovinskih likov prikazal obdobje, ko je Italija doživljala velike spremembe, ob tem pa osvetlil duha časa in razčlenil genezo vzpenjajoče se diktature. Neverjetno je, kako je avtorju uspelo na nevsiljiv in organski način podati zgodbo o manipulacijah, mahinacijah, ustrahovanju in apatiji – vse to je pomagalo ustoličiti zlo, ki se ni pojavilo čez noč, temveč je počasi in vztrajno pridobivalo moč.

Angleška izdaja Scuratijeve knjige M. Sin stoletja.

Mussolini s fašizmom kot odgovor na levičarsko nasilje

Napačno bi bilo reči, da gre za literarizirano zgodovino. Natančneje: gre za pripoved, kjer avtor ves čas opisuje Mussolinija in ključne osebe okoli njega ter dogajanje. Pri tem uporablja literarni besednjak. Na ta način je zgodovinska pripoved zanimiva in dosegljiva množičnemu bralstvu, ne le tistim bolj redkim, ki berejo »puste« zgodovinske knjige.

In še nekaj naj poudarim. To Scuratijevo delo natančno prikaže, kako je italijanska družba, predvsem na severu države, po prvi svetovni vojni (razočaranje, revščina, lakota, »vojaki« brez bojnih polj), v letih od 1919 do 1922, polzela v Mussolinijev fašizem. Pri tem je osupljivo, da skoraj gotovo ne bi bilo ne Mussolinija ne njegovega fašističnega totalitarnega režima, če ne bi bilo pred tem levičarskega (socialističnega, komunističnega anarhističnega) nasilja, ob tem pa odkritega propagiranja izjemno nasilne leninistične revolucije v Rusiji. Opisi najprej levičarskega nasilja, potem pa v odgovoru še fašističnega, so v tej knjigi osupljivi.

In predvsem to je sporočilo tudi za današnji čas: kako en ekstremizem, na primer levičarski, ustvarja protireakcijo, »porast« »skrajne desnice« po Evropi.

Antonio Scurati VIR: Beletrina

Teme zla, nasilja, manipulacije in sprevračanja

Antonio Scurati (1969), sodobni italijanski pisec in esejist, je v Milanu študiral filozofijo, šolanje pa nadaljeval na elitni Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (Visoki šoli družboslovja) v Parizu. Deluje kot profesor na univerzi v Bergamu, kjer se med drugim ukvarja z značilnostmi medijskega govora o zgodovinskih dokumentih. Kot esejista ga privlačijo teme zla, nasilja, manipulacije in sprevračanja, kar potrjujejo njegovi eseji.

Scurati je za prvi del kvarteta zgodovinskih romanov o Benitu Mussoliniju – začne se leta 1919, zaključi pa v letu 1945 – dobil prestižno nagrado strega. Takoj ob izidu so prodali pol milijona izvodov. Pripravljajo se prevodi v 39 jezikov in po romanu bo posneta televizijska serija. Septembra 2020 je izšel drugi del tetralogije z naslovom L’uomo della provvidenza (Mož previdnosti), ki pripoveduje zgodbo o Mussoliniju med letoma 1925 in 1932. V slovenščino je Janko Petrovec prevedel njegov roman Nezvesti oče (Mladinska knjiga, 2016).

Antonio Scurati in prvi dve knjigi od štirih o Mussoliniju. VIR: YouTube

Leta 2019 je prejel priznano literarno nagrado strega

Leta 2019 so priznano literarno nagrado strega za roman M. Il figlio del secolo (M. Sin stoletja) podelili Antoniu Scuratu. Nagrado podeljujejo po posebnem točkovanju, Scurati pa je prepričljivo zmagal z 228 glasovi. Za kar 101 glas je prehitel drugouvrščeno Benedetto Cibrario z romanom Il rumore del mondo (Zvok sveta), za 137 točk pa tretjeuvrščenega Marca Missirolija z romanom Fedeltà (Zvestoba). »To zmago posvečam našim dedkom in očetom, ki so bili od fašizma sprva zavedeni, nato pa zatirani, še posebej pa tistim, ki so v sebi našli moč, da so se mu uprli. Ob tem pa zmago poklanjam tudi našim sinovom v upanju, da jim ne bo treba doživeti, kar smo doživeli pred stoletjem, še posebej pa hčeri Lucii,« je ob prejemu nagrade dejal Antonio Scurati.

Antonio Scurati, Sin stoletja - odlomek

Antonio Scurati in knjiga o Mussoliniju. VIR: Beletrina

Nalaganje
Nazaj na vrh