Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Archie Battersbee izgublja pravno bitko

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 04. 08. 2022 / 13:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2022 / 14:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Archie Battersbee izgublja pravno bitko
Prizivno sodišče pri Evropskem sodišču za človekove pravice je zavrnilo posredovanje v primeru iz Združenega kraljestva. FOTO: Pexels

Archie Battersbee izgublja pravno bitko

Po besedah matere 12-letnega Archieja Battersbeeja je dečkova družina »na koncu« svojih prizadevanj, da bi sina ohranila na napravah za ohranjanje življenja, potem ko je prizivno sodišče pri Evropskem sodišču za človekove pravice zavrnilo posredovanje v omenjenem primeru iz Združenega kraljestva.

Zadnji neuspeh je morda zadnji v boju Archiejeve družine za ohranitev dečkovega življenja, poroča katoliški spletni portal CNA. Archie je v komi od letošnjega aprila, ko so ga domači našli nezavestnega, po besedah njegove matere Hollie Dance pa naj bi deček najverjetneje sodeloval v spletnem izzivu na družbenem omrežju TikTok, ki je udeležence spodbujal, naj zadržujejo sapo oz. se dušijo, dokler ne izgubijo zavesti.

Archiejeva starša sta v začetku tedna izgubila pritožbo na britanskem vrhovnem sodišču, zato sta se obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Družina je v pravnem sporu s skladom Barts Health NHS Trust, ki je starše obvestil, da bodo Archieja odklopili z naprav, ki ga ohranjajo pri življenju. Zdravniki v bolnišnici Royal London Hospital, ki je v lasti omenjenega sklada, trdijo, da je Archie »zelo verjetno« možgansko mrtev in da nima možnosti za okrevanje. Archiejeva starša sta v začetku tedna izgubila pritožbo na britanskem vrhovnem sodišču, zato sta se obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Evropsko sodišče za človekove pravice. FOTO: Pixabay

Ko je evropsko sodišče včeraj sporočilo, da »se ne bo vmešavalo« v razsodbe britanskega sodišča, je Archiejeva mati Hollie Dance dejala, da je njihova prošnja za posredovanje »zgolj nov korak v tragičnem razvoju dogodkov«: »To je bila še zadnja stvar, ali ne? In naša država je znova pustila na cedilu 12-letnega otroka.«

Archiejevi starši si zdaj prizadevajo, da bi deček svoje zadnje trenutke preživel v hospicu.

Danceova se zdaj želi osrediniti na Archiejeve zadnje trenutke in ne želi, da bi njen sin ta čas preživel v bolnišnici, kjer so ga po njenem mnenju obsodili na prezgodnjo smrt. Iz bolnišnice so sporočili, da nameravajo Archieja danes odklopiti z naprav za podporo življenjskim funkcijam, če ne bo prišlo do morebitnega pravnega posredovanja. »Zdaj se moramo boriti, da bi ga lahko odpeljali od tu, da bo dostojno umrl v hospicu,« je pojasnila dečkova mati.

Katoliški izvedenci za bioetiko so odločno obsodili odločitev bolnišnice, da Archieja odklopi z naprav, ki ga ohranjajo pri življenju. Center za bioetiko Anscombe s sedežem v Združenem kraljestvu je izdal izjavo za javnost, v kateri je zapisal: »Zdi se nenavadno, da je vprašanje življenja in smrti v tem primeru stvar verjetnosti, ne pa natančne določitve, ki ne dopušča kakršnega koli dvoma … Nihče ne bi predlagal pokopa osebe, ki je 'bolj verjetno mrtva kot ne', so v izjavi za javnost zapisali britanski bioetiki.

Nalaganje
Nazaj na vrh