Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo moral Archie Battersbee umreti?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 27. 07. 2022 / 12:21
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.08.2022 / 18:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo moral Archie Battersbee umreti?
12-letni britanski deček Archie Battersbee. FOTO: gofundme.com/Just for Archie

Bo moral Archie Battersbee umreti?

Starši 12-letnega britanskega dečka Archieja Battersbeeja so izgubili pritožbo zoper odločitev, da njihovega sina odklopijo od naprav za podporo življenjskih funkcij.

Sodniki britanskega prizivnega sodišča so v začetku tega tedna odločili, da dečka lahko odklopijo od respiratorja, poroča spletni portal CNA.

Archieja so 7. aprila letos našli nezavestnega na njegovem domu v angleškem Essexu. Po besedah njegove matere Hollie Dance naj bi deček najverjetneje sodeloval v spletnem izzivu na družbenem omrežju TikTok, ki je udeležence spodbujal, naj zadržujejo sapo oz. se dušijo, dokler ne izgubijo zavesti.

Vrhovno sodišče v Združenem kraljestvu je 13. junija odločilo, da je »zelo verjetno«, da je Archiejevo »možgansko deblo mrtvo« in da je pri dečku mogoče prekiniti vzdrževanje življenjskih funkcij.

Archieja obravnavajo v Kraljevi bolnišnici v Londonu, kjer so strokovnjaki poskušali opraviti teste delovanja njegovega možganskega debla. Archie se ni odzval na test periferne živčne stimulacije, ki je bil opravljen pred testom delovanja možganskega debla.

Magnetno resonanco so opravili 31. maja, vrhovno sodišče v Združenem kraljestvu pa je 13. junija odločilo, da je »zelo verjetno«, da je Archiejevo »možgansko deblo mrtvo« in da je pri dečku mogoče prekiniti vzdrževanje življenjskih funkcij.

Britansko Kraljevo sodišče v Londonu. FOTO: Wikipedia

Po navedbah britanskih medijev je dečkov oče eno noč preživel v bolnišnici, saj mu je tik pred zadnjo sodbo prizivnega sodišča postalo slabo. Zdi se, da je zdaj okreval, saj je bil naslednji dan odpuščen iz bolnišnice. Po zadnji sodbi je westminstrski škof John Sherrington dejal, da je »žalostni primer stanja Archieja Battersbeeja zelo zaskrbljujoč«. Škof je zatrdil, da Katoliška cerkev zahteva moralno gotovost, preden prizna smrt osebe.

Prizadevamo si in molimo, da bi ga v njegovem nemočnem stanju še naprej obravnavali s polnim dostojanstvom in nadaljevali zdravljenje, ki ohranja življenje.

»Prizadevamo si in molimo, da bi ga v njegovem nemočnem stanju še naprej obravnavali s polnim dostojanstvom in nadaljevali zdravljenje, ki ohranja življenje, v skladu z željami njegovih staršev, dokler ne bo jasno dogovorjeno, da je nastopila njegova smrt,« je izjavil škof Sherrington.

Po junijski sodni obravnavi se je Archiejeva družina odločila, da se bo pritožila na odločitev višjega sodišča. Naslednja obravnava na višjem sodišču je bila na urniku od 11. do 15. julija. Sodnik Hayden je nato odločil, da bi bilo nadaljnje zdravljenje »nesmiselno« in da je ukinitev vzdrževanja življenjskih funkcij v Archiejevo največjo korist.

Archiejeva starša, Hollie Dance in Paul Battersbee, sta se v obdobju po dečkovi nesreči po poročanju medijev spreobrnila v katoliško vero, Archie pa je na bolniški postelji prejel zakrament svetega krsta.

Odklop z naprave za vzdrževanje življenjskih funkcij je bil odložen za 48 ur, da je imela Archiejeva družina čas za pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Archiejeva starša, Hollie Dance in Paul Battersbee, sta se v obdobju po dečkovi nesreči po poročanju medijev spreobrnila v katoliško vero, Archie pa je na bolniški postelji prejel zakrament svetega krsta. Družino v njenem sodnem boju podpira Krščanski pravni center, pravna organizacija, ustanovljena decembra 2007, z namenom, da bi zagotovila pro-bono pravno podporo kristjanom v Združenem kraljestvu, ki verjamejo, da so bili žrtve diskriminacije zaradi svoje vere.

Kupi v trgovini

Rožni venec s papežem Frančiškom
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh