Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Archie Battersbee »se je boril do konca«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 08. 2022 / 17:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.08.2022 / 10:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Archie Battersbee »se je boril do konca«
12-letni Archie Battersbee je bil v zadnjih tednih v središču pravne bitke med starši in zdravniki. FOTO: Instagram/Hollie Dance

Archie Battersbee »se je boril do konca«

Danes malo po poldnevu je umrl 12-letni Archie Battersbee, ki je bil v zadnjih tednih v središču pravne bitke med starši in zdravniki.

Njegova mati Hollie Dance je v izjavi za javnost povedala: »Bil je čudovit deček, ki se je boril do konca,« poroča britanski BBC. Pred bolnišnico Royal London Hospital v vzhodnem Londonu, kjer je deček umrl, je še pojasnila, da je »najponosnejša mati na svetu«.

Archie je bil v bolnišnici od letošnjega aprila, ko so ga našli nezavestnega na njegovem domu.

Archieja so danes odklopili z naprav, ki so ga ohranjale pri življenju. Umrl je ob 12.15 po krajevnem času, je povedala gospa Dance in dodala: »Tako ponosna sem, da sem njegova mama.« Archie je bil v bolnišnici od letošnjega aprila, ko so ga našli nezavestnega na njegovem domu v mestu Southend v angleški pokrajini Essex.

Deček je najverjetneje sodeloval v spletnem izzivu na družbenem omrežju TikTok, ki je udeležence spodbujal, naj zadržujejo sapo oz. se dušijo, dokler ne izgubijo zavesti. Pri tem je utrpel hude poškodbe možganov, pri življenju pa so ga ohranjale ustrezne naprave, vključno z mehansko ventilacijo, ter različna zdravila. Po nesreči nikoli več ni prišel k zavesti.

 Ob dečkovi smrti so bili po navedbah bolnišnice okoli njega zbrani vsi družinski člani.

Njegova mati je v izjavi za javnost še pojasnila, da je storila vse, kar je obljubila Archieju, vendar je bolnišnica jasno povedala, da njen sin nima več možnosti za preživetje. Danceova je prejšnji teden s Paulom Battersbeejem, Archiejevim očetom, zaprosila Evropsko sodišče za človekove pravice za posredovanje v primeru, ko sta se borila za nadaljevanje vzdrževanja življenjskih funkcij njunega sina, vendar so s sodišča odgovorili, da primer ne sodi v njihovo pristojnost.

Nato sta želela, da bi dečka premestili v hospic, vendar je vrhovno sodišče ob upoštevanju zdravniških dokazov odločilo, da je preveč nestabilen, da bi ga lahko prepeljali z reševalnim vozilom. Višje sodišče je odločilo, da mora Archie ostati v londonski bolnišnici, kjer so ga obravnavali dotlej, in tam je Archie tudi umrl. Ob dečkovi smrti so bili po navedbah bolnišnice okoli njega zbrani vsi družinski člani.

Odziv Vatikana na Archiejevo smrt

Ob smrti britanskega dečka je tudi Vatikan izrazil bližino družini pokojnega in zagotovil svoje molitve za vse žalujoče.

Predsednik Papeške akademije za življenje, nadškof Vincenzo Paglia, je na družbenem omrežju Twitter izrekel sožalje ob Archiejevi smrti:

»Molim za Archieja Battersbeeja in njegovo družino. Ko se o življenju osebe odloča na sodišču, je človečnost poražena.«

Nalaganje
Nazaj na vrh