Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Argentina in Kanada v podporo življenju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 05. 2018 / 06:58
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2018 / 07:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

Argentina in Kanada v podporo življenju

3,5 milijona Argentincev in 15.000 Kanadčanov se je udeležilo pohoda proti splavu.

Nobenega dvoma ni, kaj si argentinska Cerkev misli o splavu: od prvega argentinskega papeža v zgodovini do vseh deželnih škofov so vsi jasno izrazili svoje mnenje, ko argentinski politiki razpravljajo o sprejemu zakona, ki bi legaliziral umetno prekinitev nosečnosti od 14. tedna dalje.

Toda ko je potrebno stopiti v bran nerojenim otrokom, se je argentinska hierarhija nato umaknila na stran in besedo prepustila tamkajšnjim katoličanom, evangeličanom, ateistom in drugim, ki so se minuli konec tedna v številnih argentinskih mestih zbrali na pohodu za življenje. Uvedbi nove zakonodaje je javno nasprotovalo okoli 3,5 milijona državljanov, zgolj v prestolnici Buenos Aires se je zbralo najmanj 350.000 protestnikov.

Splav tudi v primeru razvojnih nepravilnosti

Pohod pod geslom »Zaščitite oba« (t.j. mater in otroka) je priredila krovna organizacija Marcha por la Vida, ki združuje vse narodne organizacije v podporo življenju. V Buenos Airesu so organizatorji prebrali manifest, v katerem zakonodajalce prosijo vlado in opozicijo, naj kategorično zavrnejo projekt, ki bi dopustil prekinitev nosečnosti do 14. tedna in celo kasneje, če pri otroku ugotovijo razvojne nepravilnosti, vključno z Downovim sindromom. Statistike kažejo, da je v državah, kjer so sprejeli podobne ukrepe, prekinjenih 98 % nosečnosti s potencialnimi nepravilnostmi.

V Argentini je splav trenutno prepovedan, čeprav v devetih pokrajinah dopuščajo prekinitev nosečnosti v izjemnih primerih, kot sta posilstvo ali ogroženo življenje matere. Sprejemu nove zakonodaje so javno nasprotovali tudi nekateri duhovniki.

V začetku maja na ulicah tudi Kanadčani

V začetku meseca so pohod za življenje priredili tudi v kanadskem mestu Ottawa, udeležilo pa se ga je okoli 15.000 ljudi. Med protestniki se je zbralo tudi več duhovnikov.

Med izzivi, s katerimi se spopadajo podporniki življenja v Kanadi, je tudi nova zahteva programa za financiranje poletnih zaposlitev za mlade, ki od kandidatov pričakuje, da bodo podprli stališče vlade v podporo splavu, saj v nasprotnem primeru ne bodo deležni javnih sredstev za svoje delovanje.

Vir: Crux / Kathpress / CNA
Foto: Crux / CNA

Kupi v trgovini

Samo ljubezen ustvarja
Duhovna rast
17,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh