Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Argentinski škofje ostro nad predsednika Mileija

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 27. 03. 2024 / 14:35
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.03.2024 / 15:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Argentinski škofje ostro nad predsednika Mileija
Argentinski škofje so se s predsednikom države Javierjem Mileijem sestali pred slabima dvema tednoma. FOTO: Presidencia

Argentinski škofje ostro nad predsednika Mileija

Zgolj 10 dni po srečanju vodilnih argentinskih škofov z novim predsednikom države Javierjem Mileijem, na katerem so mu potožili nad naraščajočo revščino v državi, je Komisija Pravičnost in mir pri Argentinski škofovski konferenci ostro obsodila njegovo gospodarsko politiko in visoko stopnjo »socialne neobčutljivosti« njegove vlade.

Dokument, ki je v javnost prišel minuli četrtek, je najostrejša kritika argentinske Cerkve, odkar je Javier Milei lani decembra zasedel predsedniški stolček, in – v nasprotju s prejšnjimi pripombami Cerkve zlasti na reze, ki jih je novi prvi mož države naredil v programih socialne pomoči – vključuje široko analizo trenutnih ekonomskih politik in njihovih učinkov na različne segmente prebivalstva.

Negotova prihodnost 1400 podjetij

Škofje v dokumentu, kot je poročal spletni portal Crux, opozarjajo na množenje situacij, ki vplivajo na preživetje tisočev ljudi vseh starosti in razredov: »Izguba služb je boleč signal. Gradbene zbornice so po vsej državi razglasile izredne razmere in opozorile na negotovo prihodnost 1400 podjetij in 200.000 delovnih mest zaradi ohromitve javnih del in upada splošne gospodarske aktivnosti.«

Ohromljena tudi avtomobilska industrija

Doslej so v tem sektorju izgubili že okrog 60.000 delovnih mest. Po mnenju Komisije je ohromljena tudi avtomobilska industrija, saj so zaprte številne tovarne, denimo Volkswagnova v Pachecu, odpuščenih pa na tisoče delavcev. To je neposredno vplivalo na mala in srednja podjetja, ki so bila nedavno prisiljena odpustiti 20.000 zaposlenih.

Upad kupne moči Argentincev

Mileijeva politika je enako prizadela tudi male kmetije, nadaljujejo škofje, saj so napovedana »odpuščanja zaposlenih, ki pomagajo v kmetijstvu in živinoreji«. Visoka stopnja inflacije je prispevala k upadu prodaje, kupna moč Argentincev se je hitro zmanjšala z Mileijevo politiko devalvacije pesa in z naraščajočimi cenami v državi. Še posebej so na udaru pokojnine.

Kdo podpira Mileija?

»Nenehni rezi ustvarjajo težave, ki ogrožajo najbolj temeljne pravice, kakršni sta izobraževanje in zdravstvena oskrba, dotikajo pa se celo osnovnih potreb, kot je hrana,« izpostavljajo argentinski škofje. Dokument poudarja, da Mileija podpira del delavskega razreda z nizkimi dohodki, čeravno je njegova politika najbolj vplivala nanj, pa tudi velika podjetja in panožne zbornice.

Odsotnost dialoga

Po drugi strani pa naraščajo napetosti s sindikati in delavskimi gibanji. Škofje pismo zaključujejo z analizo predsednikovih težav s kongresom in guvernerji provinc, pa tudi njegove odsotnosti dialoga o izzivih države z glavnimi družbenimi akterji. Po mnenju Komisije mora »politično delovanje spodbujati skrb za življenje, človeško dostojanstvo, dostojno delo za vse in odpravo lakote in izključenosti«.

Številni katoličani se upirajo

Po besedah Gustava Vere, nekdanjega opozicijskega mestnega svetnika v Buenos Airesu in ustanovitelja organizacije za preprečevanje trgovine z ljudmi, se številni katoličani upirajo Mileijevi politiki. »Pravkar sem se udeležil srečanja s škofi Škofije Merlo-Moreno, ki civilne organizacije pozivajo k ponovnemu angažmaju. Podobno je v drugih regijah,« je Vera povedal za portal Crux.

Žrtve trgovine z ljudmi brez pomoči

»Več kot polovica Argentincev dela brez slehernih ugodnosti ali vsakršne varnosti. Med pandemijo so zelo trpeli in zdaj podpirajo Mileija, ki pa jih ne zastopa,« je dodal Vera in poudaril še, da 1300 žrtev trgovine z ljudmi ali suženjskega dela, rešenih od začetka mandata novega predsednika, niso prejele nikakršne pomoči in so lahko vnovič žrtve.

Cerkev skuša utišati tako, da ji daje sredstva

Namesto da bi Milei prisluhnil ljudem, skuša »kupovati« podporo različnih inštitucij, Cerkev pa utišati tako, da ji daje sredstva. »Po srečanju s škofi je naznanil program vavčerjev, s katerimi lahko družine vpišejo svoje otroke v zasebne šole. Program vključuje katoliške šole. Misli, da lahko kupi podporo škofov z dajanjem denarja katoliškim šolam,« je bil neposreden Gustavo Vera.

Kupi v trgovini

Povojni Slovenci v Argentini
Zgodovina
30,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh