Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Milei pri papežu: namesto trdih besed prisrčen enourni pogovor

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 02. 2024 / 06:22
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.02.2024 / 06:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Milei pri papežu: namesto trdih besed prisrčen enourni pogovor
Javier Milei in papež Frančišek med izmenjavo daril. FOTO: Vatican Media

Milei pri papežu: namesto trdih besed prisrčen enourni pogovor

Izrečene težke besede, tudi žaljivke na račun papeža, so preteklost; nedavno repenčenje novega argentinskega predsednika pa pozabljeno. Javier Milei se je na včerajšnji zasebni avdienci pri rojaku, svetem očetu Frančišku, v vatikanski apostolski palači prisrčno pogovarjal okoli eno uro, pozneje sta si sogovornika še izmenjala darove, prvi mož Argentine pa je obisk nadaljeval v Državnem tajništvu.

Javier Milei je v pogovorih z državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom, in tajnikom za odnose z državami in mednarodnimi organizacijami msgr. Paulom Richardom Gallagherjem izrazil zadovoljstvo nad dobrimi dvostranskimi odnosi med Svetim sedežem in Argentino ter željo pri njihovi nadaljnji krepitvi. Nato so se osredotočili na program nove argentinske vlade za boj zoper gospodarsko krizo ter na pereča mednarodna vprašanja, zlasti nenehnih konfliktov in zavezanosti miru med narodi.

Filatelistični žig in slaščice za papeža

Pri izmenjavi darov ob koncu enournega osebnega srečanja je Frančišek argentinskemu predsedniku izročil umetniško delo v bronu, ki se navdihuje ob baldahinu bazilike sv. Petra, tiskane izdaje papeških dokumentov in letošnjo poslanico za svetovni dan miru. Milei pa je papežu daroval filatelistični žig, ki ga je argentinska pošta posvetila Mami Antuli, ki je bila dan prej razglašena za svetnico, kopijo dokumenta, s katerim je argentinska vlada akreditirala Juana Bautisto Alberdija kot odpravnika poslov pri papežu (1854), in tipične argentinske slaščice.


Začela graditi pozitiven odnos

Pred tem sta se Milei in Frančišek na kratko srečala že ob robu nedeljske maše v baziliki sv. Petra, pri kateri je sveti oče razglasil Mamo Antulo za prvo argentinsko svetnico. Na ponedeljkovi uradni avdienci pa je lani decembra izvoljenega novega prvega moža Argentine spremljala njegova sestra Karina Milei, sicer generalna sekretarka v njegovem kabinetu. V pogovoru za italijanski kanal Rete 4 je Milei pojasnil, da sta s papežem »začela graditi pozitiven odnos, odkar sem priznal, da je Frančišek najpomembnejši Argentinec v vsej Argentini, voditelj svetovnih katoličanov«.

Strategija kampanje

»Posledično sem moral premisliti o nekaterih izrečenih stališčih,« je dejal Milei, ki ga je – enako kot že minuli teden v Izraelu – tudi na večdnevnem obisku v Rimu spremljal judovski rabin, ki je njegov duhovni svetovalec in kandidat za argentinskega veleposlanika v Izraelu. Pred avdienco pa je prefekt Dikasterija za doktrino vere, argentinski kardinal Victor Manuel Fernandez, medijem o preteklih Mileijevih žalitvah svetega očeta odvrnil, da »ima papež veliko naklonjenosti do vseh«, deloma opolzke komentarje pa je razumel kot »strategijo kampanje«.

Nalaganje
Nazaj na vrh