Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek ni zamerljiv: sprejel bo Mileia

Za vas piše:
M. P.
Objava: 09. 02. 2024 / 16:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2024 / 19:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek ni zamerljiv: sprejel bo Mileia
Argentinski predsednik Javier Milei in podpredsednica Victoria Villarruel na inavguraciji decembra 2023. FOTO: Wikimedia Commons

Frančišek ni zamerljiv: sprejel bo Mileia

Čeprav je nekoč argentinski predsednik Javier Milei za papeža uporabljal besede, ki se jih na našem portalu ne spodobi ponoviti, ga bo papež sprejel in verjamemo, da ga bo tokrat Milei naslovil primerno.

Kot na portalu National Catholic Reporter v komentarju piše njihov dopisnik iz Vatikana Christopher White, v Vatikanu že dolgo niso tako nestrpno čakali obiska kakšnega novega predsednika. V ponedeljek zjutraj bo papež na avdienco sprejel novega argentinskega predsednika.

Papež je poklical Mileia

Da papež ni zamerljiv, je pokazal že novembra, ko je kmalu po izvolitvi poklical Mileia in mu čestital za zmago. Med osemminutnim klicem sta se pogovarjala o težkem položaju v njuni skupni domovini Argentini, ki jo pesti več kot 200% inflacija. Frančišek naj bi Mileiju dejal, naj ima pogum in modrost za soočanje s prihodnjimi izzivi. Milei pa je povedal, da ima pogum, vendar »dela na modrosti«.

Treba je razlikovati med predvolilno kampanjo in dejanji kot predsednik

V intervjuju kmalu po predsedniških volitvah v Argentini je Frančišek o Mileijevi pretekli retoriki proti njemu dejal, da jo pripisuje stvarem, izrečenim "v šali" med kampanjo.

"Med tistim, kar politik reče med volilno kampanjo, in tistim, kar dejansko stori potem, ko pride čas za konkretnost odločitev, je treba narediti veliko razliko," je dejal papež.

Vabilo k obisku "ljubljene domovine"

Kar zadeva Mileija, se papež očitno ni zmotil. Prejšnji mesec je papežu napisal dvostransko pismo, v katerem ga je povabil, da obišče njuno "ljubljeno domovino".

Frančišek, ki je bil leta zadržan glede domače poti, je v nedavnih intervjujih izrazil željo, da bi se to zgodilo. Čeprav so v Vatikanu zaradi Frančiškovega vse slabšega zdravja zadržani do takega potovanja, ki bi mu gotovo vzelo veliko moči, piše White, se zavedajo, da bi lahko letos bila zadnja priložnost, da se to dejansko zgodi.

V nedeljo bo Argentina dobila prvo svetnico

Pred uradnim srečanjem s Frančiškom 12. februarja se bo Milei v nedeljo udeležil tudi kanonizacije Marie Antonie de Paz y Figueroa. Blažena redovnica, ki jo ljubkovalno kličejo "Mama Antula", bo namreč postala prva argentinska svetnica.

Kupi v trgovini

V sreči in nesreči
Majice
14,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh