Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arheologi: angeli sprva brez kril

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 12. 2014 / 10:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje

Arheologi: angeli sprva brez kril

Prve podobe angelcev s krilci so se pojavile šele sredi 4. stoletja po Kristusu.

Krila sodijo k angelom prav tako kot pokrov na kuhinjsko posodo, še posebej, če za mnenje vprašamo človeka 21. stoletja. Toda Božji sli na začetku niso bili krilata bitja, so pokazale raziskave na oddelku za krščansko arheologijo na univerzi v nemškem Bonnu. V banki podatkov »14CAUB« oddelek zbira dejstva o določanju starosti tkanin od prvega tisočletja pred Kristusom do prvega tisočletja po Kristusu. Izsledki kažejo, da so se prve podobe angelov s krili pojavile šele sredi 4. stoletja po Kristusu.



Na podlagi 269 preiskanih oblačil, zidnih tapiserij in mumij so raziskovalci lahko na edinstven način prišli do arheoloških in tehnoloških informacij o tkaninah, so pojasnili z univerze. Po dosedanjih izsledkih so angele sprva prikazovali kot moška bitja, pogosto v kratkem oblačilu in s palico. »Angeli so v krščanski ikonografiji sprva preprosto sli, ki ljdem prinašajo sporočila in pomoč od Boga«, pojasnjuje Sabine Schrenk z bonnske univerze. Današnjo podobo angelov je ustvarila šele povezava nebeških odposlancev s krilato boginjo zmage Viktorijo iz rimske mitologije v 4. stoletju po Kristusu.

To povezavo po navedbah raziskovalke Schrenkove prvič zasledimo v pozni antiki: t.i. »Marijina svila« v tekstilnem muzeju ustanove Abegg v švicarskem Riggisbergu – raziskovalci jo uvrščajo v pozno 4. ali zgodnje 5. stoletje – angele prikazuje še kot bitja brez kril. V istem muzeju hranijo malce starejšo tapiserijo na temo prve Mojzesove knjige, na kateri so uprizorjeni prizori iz Stare zaveze, na njej pa je že upodobljen Božji sel z velikimi krili. Kombinacija ogljikove in stilistične metode tapiserijo časovno uvršča v sredino 4. stoletja po Kristusu, ta pa velja za doslej najstarejšo upodobitev angela s krili.

Doslej so raziskovalci po navedbah Schrenkove našli malo nastavkov, v katerih lahko kot pomoč pri uvrščanju v časovna obdobja uporabijo tkanine. Primer tapiserije z upodobitvijo starozaveznih prizorov pa dokazuje, kako pomembno je povezovanje posameznih datiranih tkanin v banki podatkov (www.textile-dates.info).

Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (A. Ž.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh