Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arheologi nasprotujejo Herodovi grobnici iz umetne mase

Objava: 01. 02. 2012 / 19:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Arheologi nasprotujejo Herodovi grobnici iz umetne mase

Vodilni strokovnjaki za stari vek so prepričani, da bi načrtovana rekonstrukcija groba iz umetne mase področje južno od Jeruzalema spremenila v nekakšen Disneyland.

Izraelski arheologi nasprotujejo načrtom, da bi obnovili grobnico kralja Heroda Velikega (73-4 pr. Kr.) v Zahodni Jordaniji. Namero uprave tamkajšnjega naravnega parka in judovskih prebivalcev sicer podpira tudi izraelsko ministrstvo za turizem.

Vodilni strokovnjaki za stari vek so prepričani, da bi načrtovana rekonstrukcija grobnice iz umetne mase področje južno od Jeruzalema spremenila v nekakšen Disneyland. Nekateri so izrazili bojazen, da bi obnova oziroma rekonstrukcija ovirala nadaljne raziskave.

Vodja naravnega parka, Schaul Goldstein, pa kritiko ostro zavrača. Načrtovana gradnja naj ne bi ogrožala izvirnih najdb. Ne gre za potvarjanje zgodovine, pač pa za ‘prostor za domišljijo’. Goldstein je predlagal, naj bi bazen pod Herodovim mestom ponovno napolnili z vodo, da bi si obiskovalci lažje predstavljali izvirno zasnovo.

Grobnico svetopisemskega kralja je leta 2007 natančno določil jeruzalemski arheolog Ehud Netzer. Po njegovi rekonstrukciji petindvajset metrov visokega mavzoleja je doslej nastal že štirimetrski model.

Foto: Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh