Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Arheologi proti novogradnji v Vzhodnem Jeruzalemu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 01. 2014 / 08:51
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

Arheologi proti novogradnji v Vzhodnem Jeruzalemu

Po mnenju izvedencev bi gradnja uničila številne arheološke ostanke.

Več izraelskih arheologov in borcev za državljanske pravice je izrazilo ostro kritiko do vladnih načrtov za gradnjo obiskovalskega središča med jeruzalemskim Tempeljskim gričem in t.i. Davidovim mestom. Gradnja bi uničila arheološke ostanke in prispevala k večji judovski prisotnosti v dotični mestni četrti, je izraelski časnik »Jerusalem Post« navedel besedilo iz peticije proti načrtom tamkajšnje vlade.


T.i. »Kedem Compound« naj bi po načrtih Izraelskega urada za antične umetnine nastal južno od staromestnega obzidja v četrti Silwan, v kateri bivajo pretežno Palestinci. Jeruzalemski odbor za gradnjo in načrtovanje je nameri organizacije »Elad« zeleno luč prižgal že februarja 2012.

Projekt bi dokumentiral lastniške zahteve po Jeruzalemu in njegovi preteklosti, so kritični nasprotniki gradnje. Arheologi se poleg tega bojijo, da bi novogradnja močno škodovala podobi starega mesta z zgodovinskim obzidjem in statusu svetovne kulturne dediščine, poleg tega pa bi bila kasneje vzorčni primer za druge podobne projekte. Po navedbah tamkajšnjih časnikov je Izraelski urad za antične umetnine v kratkem napovedal uradno mnenje o omenjenem projektu.





Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine (P. J.)

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh