Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Ashtonova se mora bolj zavzemati za versko svobodo'

Objava: 11. 01. 2011 / 08:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Ashtonova se mora bolj zavzemati za versko svobodo'

Podpredsednik Evropskega parlamenta, krščanski demokrat Mauro, in francoska zunanja ministrica Alliot-Mariejeva pritiskata na visoko zunanjo predstavnico Evropske zveze.

Podpredsednik Evropskega parlamenta, krščanski demokrat Mario Mauro, je visoko zunanjo predstavnico Evropske zveze Catherine Ashton pozval, naj se bolj zavzame za versko svobodo po vsem svetu. Evropska zveza bi pri zagovarjanju verske svobode morala prevzeti vodilno vlogo, je evropski poslanec minuli teden povedal v Bruslju. Zaščito verskih in etničnih manjšin bi lahko navezali na gospodarsko pomoč deželam, ki so tega potrebne.

Mauro je še dejal, da je potrebno ciljno diplomatsko delovanje, če bi želeli začeti dialog z deželami, v katerih je verska svoboda najbolj ogrožena. Tiskovni predstavnik Ashtonove je pred tem pojasnil, da trenutno potekajo pogovori med različnimi evropskimi ustanovami. Ob tem naj bi preverili, na kakšen način se lahko Evropska zveza zavzame za versko svobodo koptov v Egiptu, ki so bili pred kratkim žrtve morilskega napada.

Tudi francoska zunanja ministrica Michele Alliot-Marie od Ashtonove zahteva usklajeno delovanje za zaščito kristjanov na Bližnjem vzhodu. Povedala je, da je visoki predstavnici na to temo namenila pismo, o njej pa naj bi razpravljali na srečanju evropskih zunanjih ministrov 31. januarja. Isto zahtevo podpira tudi italijanski zunanji minister Franco Frattini.

Francoska zunanja ministrica je še povedala, da so evropski politiki zdaj že prerasli obdobje, ko nad zločini izrazijo zgolj svojo ogorčenost in obžalovanje. Slediti morajo konkretna dejanja, kot denimo v kurdski skupnosti na severu Iraka, ko so ob začetku vojne v Iraku leta 2003 v svojo sredo sprejeli okoli dvesto tisoč kristjanov, se spominja Alliot-Mariejeva. Potrebno je poiskati poti, kako kurdski skupnosti priskočiti na pomoč, potem ko je nesebično ponudila pomoč tako veliki skupini ljudi.

Pomembno je, da Evropska zveza skuša pomagati na način, da bi lahko vsakdo svojo vero izpričeval tam, kjer živi. Obstaja seveda možnost, da Francija preganjanim kristjanom ponudi azil, vendar je dosti pomembneje, da lahko ostanejo v svoji domovini.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh