Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Autiero: Škofje neenotni glede istospolnih

Za vas piše:
STA
Objava: 21. 05. 2015 / 09:02
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Autiero: Škofje neenotni glede istospolnih

Na mednarodni konferenci o družini so spregovorili o družinskem življenju, ločenih in odnosu Cerkve do istospolnih.
Na mednarodni konferenci z naslovom Pogled na družino in spolnost v Katoliški cerkvi po 2. vatikanskem koncilu, ki je bila 20. maja 2015 na Teološki fakulteti v Ljubljani, so med drugim govorili o družinskem življenju in odnosu Cerkve do istospolnih. Dopoldne je bilo mogoče slišati, da znotraj Cerkve prihaja do sprememb pri pogledu na homoseksualnost.

Zaslužni profesor moralne teologije iz Münstra Antonio Autiero je v svojem nastopu poudaril, da znotraj Cerkve prihaja do sprememb pri pogledu na homoseksualnost, kar da je pokazala tudi lanska sinoda o družini v Vatikanu. V končnem dokumentu škofje sicer niso dosegli soglasja o večjemu odpiranju Cerkve do istospolnih, kljub temu pa so po njegovih besedah nekateri vmesni dokumenti omenjali darove in lastnosti, ki jih lahko imajo istospolni in jih lahko tudi prispevajo krščanskim skupnostim.

Slednje po besedah Autiera kaže, da Cerkev počasi opušča izključno negativno pojmovanje homoseksualnosti, kar med drugim pripisuje kritični zavesti sodobnega človeka in njegovi skrbi, usmerjeni proti vsaki obliki diskriminacije.
V Cerkvi glede istospolnih po njegovih besedah obstajajo tri različna prepričanja. Nekateri ne priznajo same moralnosti homoseksualnosti, prav tako ne dejanj, ki izvirajo iz nje. Drugi homoseksualnosti priznavajo moralnost, ne pa dejanj, tretji pa ji priznavajo tako moralnost kot dejanja.

Autiero, kot je dejal, težko reče, ali je v Cerkvi dozorel čas, da spremeni svoj pogled in nauk glede istospolnih. Vidi pa v razpravah o tem priložnost, da Cerkev preveri svoje razumevanje glede tega in ga po potrebi spremeni.

Na konferenci je bilo govora tudi o tem, kaj in kako Cerkev uči na področju družin. Rektor Katoliške univerze iz Pariza Phillipe Bordeyne je v svojem predavanju ugotovil, da se je pri tem nauk od 2. vatikanskega koncila do lanske sinode o družini spremenil. Če je bilo še po 2. vatikanskem koncilu govora o tako imenovanem zakonu postopnosti oziroma vzgoji za zakon na podlagi učenja o moralnih normah, se je slednje po sinodi spremenilo in se poudarja predvsem t. i. Božja pedagogika. Slednje po njegovih besedah pomeni vzgoja z milostjo, katere namen je spremljanje človeka in da mu Cerkev stoji ob strani.

Na konferenci so spregovorili še o problematiki razvezanih, vendar cerkveno še vedno poročenih parov, spolnosti in zakonskem življenju, popoldne pa so se udeleženci razdelili v dve skupini. Ena je obravnavala vprašanje mesta homoseksualnih skupnosti v Cerkvi, druga pa vprašanje heteroseksualnih skupnosti v njej.

Konferenco sta organizirala predstojnik katedre za moralno teologijo prof. dr. Ivan Štuhec in sodelavec na katedri doc. dr. Roman Globokar.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Še več Boga
Duhovna rast
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh