Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstralski škofje kritični do novega sporazuma o beguncih

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 07. 2013 / 08:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avstralski škofje kritični do novega sporazuma o beguncih

Avstralski škofje kritični do novega sporazuma o beguncih

V središču azilske politike ne bi smelo biti preseljevanje na Papuo, pač pa dostojanstvo človeka in pomoč obupanim.

Begunski sporazum avstralske vlade s Papuo Novo Gvinejo je deležen precejšnje kritike s strani avstralskih katoliških škofov. »Preseljevalni program izhaja iz stališča, da naj bi ljudje, ki bežijo pred preganjanjem, ne iskali azila v Avstraliji«, je po navedbah nemške katoliške agencije KNA pojasnil škof Gerard Hanna, član Komisije za preseljence in begunce pri Avstralski škofovski konferenci.

Po trenutnem pravnem položaju begunce, ki prispejo v Avstralijo, med potekom postopka za pridobitev azila prepeljejo na otok Manus, ki je del sosednje Papue Nove Gvineje. Ob pozitivni rešitvi postopka naj bi begunce preselili na Papuo Novo Gvinejo. Sporazum s takšnimi določili sta minuli konec tedna v Brisbaneu podpisala novi avstralski premier Kevin Rudd in predsednik vlade Papue Nove Gvineje Peter O'Neill.

»Če jim priznamo status beguncev, se lahko nastanijo na Papui Novi Gvineji«, je pojasnil Rudd. V zameno je avstralski premier Papui Novi Gvineji zagotovil dolgoročno pomoč. Z zaostreno azilsko politiko želi Avstralija odgnati gospodarske begunce in tihotapce z ljudmi, ki s čolni v deželo prevažajo nezakonite priseljence. Rudd je Papuo Novo Gvinejo pohvalil kot državo 's prizadevnim narodnim gospodarstvom in robustno demokracijo'.

Škof Hanna je izrazil zahtevo po azilski politiki, ki bi v središče postavila 'dostojanstvo človeka in pomoč obupanim'. Poleg tega je Papua Nova Gvineja kot revna dežela s sprejemom beguncev preobremenjena. Avstralski škofje svojo zaskrbljenost delijo s škofovskima konferencama na Papui in na Salomonovih otokih, saj je vsebina begunskega sporazuma 'onkraj njihovih gospodarskih zmožnosti', kot je poudaril škof Hanna.

Vir: Kathpress

Foto: splet


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh