Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Avstriji okuženih ne bodo več pošiljali v karanteno

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 26. 07. 2022 / 23:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2022 / 00:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Avstriji okuženih ne bodo več pošiljali v karanteno
FOTO: Pixabay

V Avstriji okuženih ne bodo več pošiljali v karanteno

Je po več kot dveh letih pandemije čas za prevetritev načina našega boja z novim koronavirusom? V Avstriji bodo tako s prvim avgustom odpravili obvezno karanteno za okužene. Tisti s pozitivnim testom na okužbo, ki se ne bodo čutili bolni, bodo tako lahko normalno zapustili svoj dom. Pri tem pa bodo morali nositi masko FFP2.

Kako nevarna je v resnici različica omikron? Svetovna zdravstvena organizacija države opozarja na previdnost, toda te njenim navodilom mnogokrat ne sledijo in se odločajo tudi za drugačne pristope. Tako naj bi v Avstriji z začetkom prihodnjega meseca odpravili obvezno karanteno za okužene z novim koronavirusom. Kot je na novinarski konferenci pojasnil njihov zdravstveni minister Johannes Rauch, bodo ti kljub okužbi lahko normalno hodili ven in celo na delo, pri tem pa bodo morali nositi masko FFP2. Odločitev avstrijski strokovnjaki utemeljujejo s tem, da sedaj stopamo v novo fazo pandemije covida-19, v kateri imamo na voljo cepljenje in zdravila. Prav tako so strokovnjaki pri svoji odločitvi upoštevali tudi psihične in družbene posledice pandemije.

Predstavnica ministrstva, pristojna za področje javnega zdravja, Katharina Reich pa je navedeno odločitev utemeljila z argumenti, da bo novi koronavirus z nami ostal še veliko časa in da se moramo mi temu prilagoditi. Ob tem je dodala, da je covid-19 primarni razlog za hospitalizacijo le še pri polovici bolnikov, preostali pa so tam zaradi drugih bolezni.

"Kdor je bolan, naj ostane doma"

Kljub navedeni odločitvi je zdravstveni minister pozval k previdnosti: "Kdor je bolan, naj ostane doma," je dejal. Slednje naj bi ljudem olajšali tudi tako, da bodo znova uvedli možnost elektronske prijave bolniške odsotnosti.

Poleg tega besedilo uredbe še vedno vključuje tudi nekatere omejitve. Tako okuženi ne bodo imeli vstopa v bolnišnice, domove za starejše, vrtce in šole. Bodo pa delo v takšnih ustanovah lahko opravljali tudi okuženi zaposleni, ki bodo pri tem morali nositi masko.

Milejši ukrepi tudi v Sloveniji

Avstrija ima v tem trenutku bistveno manj ugodno epidemiološko sliko kot Slovenija. V zadnjih štirinajstih dneh so v Avstriji tako zabeležili 1802 okužbi na 100.000 prebivalcev, medtem ko je bilo v Sloveniji novih primerov le 1038.

Strategiji ohlapnejšega boja z virusom naj bi v prihodnjih mesecih sledila tudi Slovenija. Vodja posvetovalne skupine Mario Fafangel je ob predstavitvi načrta za boj proti covidu pred dnevi napovedal, da bodo z ukrepi skušali ščititi predvsem tiste najbolj ranljive skupine, kot so starejši in tisti s kompromitiranim imunskim sistemom. Ob tem je poudaril, da je v zaprtih javnih prostorih dobro nositi maske, saj z njimi ščitimo tako sebe kot druge. Proti covidu pa naj bi se borili tudi s cepljenjem (dodaten odmerek priporočajo starejšim od 60 let) in osnovnimi higienskimi ukrepi, kot so razkuževanje rok in redno zračenje.

V Sloveniji je po uradnih podatkih 22.548 aktivnih primerov okužbe, poletni val epidemije pa se po napovednih modelih že povsem približal platoju in naj bi v prihodnjih dneh in tednih začel počasi upadati.

Nalaganje
Nazaj na vrh