Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstrijski kancler na obisku v Vatikanu

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 03. 2018 / 08:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.03.2018 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Avstrijski kancler na obisku v Vatikanu

Papež Frančišek in Sebastian Kurz sta govorila o migraciji, jedrskem razoroževanju in 200. obletnici Svete noči.

Papež Frančišek je včeraj v Vatikanu v avdienco sprejel najmlajšega evropskega političnega voditelja, 31-letnega avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Po avdienci se je Kurz srečal še z vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom in namestnikom vatikanskega »zunanjega ministra« msgr. Antoinom Camillerijem.



Sveti oče in Kurz sta »v prisrčnem pogovoru«, kot so sporočili iz Vatikana, med drugim razpravljala o dobrih bilateralnih odnosih med Vatikanom in Avstrijo, o vlogi Avstrije v Evropski zvezi in potrebi po solidarnosti med narodi, o pomenu zaščite življenja in družine ter skrbi za najšibkejše člane družbe, dotaknila pa sta se tudi obsežnejših mednarodnih vprašanj, kot so migracija, jedrsko razoroževanje in mir v svetu.

Papež Frančišek je avstrijskemu kanclerju podaril medaljo s podobo angela miru ter svoja tri programska besedila, apostolski spodbudi Veselje evangelija in Radost ljubezni ter okoljsko okrožnico Hvaljen, moj Gospod. Sebastian Kurz je svetemu očetu izročil spominsko plaketo, ki obeležuje 200. obletnico nastanka božične pesmi Sveta noč.



Kancler Kurz je po srečanju dejal, da se je s papežem izčrpno pogovoril o Evropi in izzivih Evropske zveze. Razpravljala sta predvsem o tem, kako bi se države članice lahko medsebojno bolje usklajevale in sprejemale skupne odločitve. Glede vprašanja migracije je bil Kurz presenečen nad odločnim stališčem svetega očeta, da morajo biti vlade pri sprejemu beguncev pozorne na sposobnost njihovega vključevanja v državo gostiteljico. S papežem sta se strinjala, da je treba izboljšati tudi življenjske pogoje v državah, od koder migranti in begunci prihajajo.

Papež znova povabljen v Salzburg

Ob bližajoči se 200. obletnici nastanka znamenite božične pesmi Sveta noč sta kancler Kurz in deželni glavar Salzburga, Wilfried Haslauer, papeža povabila, naj obišče Salzburg. Pesem, ki nosi osrednje krščansko sporočilo, vsako leto prepevata okoli 2,4 milijarde ljudi po vsem svetu. Ali bo papež vabilo sprejel, zaenkrat še ni jasno. Avstrijska zvezna dežela Salzburg je papežu vabilo izrekla že lansko leto, v okviru obhajanja200-letnega jubileja.

Vir: RV / Vatican News / Kathpress / Crux
Foto: RV / FB

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh