Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Avstrijsko sodišče pravi, da je bil avstrijski nadzor na mejah nezakonit

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 06. 2022 / 11:17
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.06.2022 / 11:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Avstrijsko sodišče pravi, da je bil avstrijski nadzor na mejah nezakonit
FOTO: Tamino Petelinšek

Avstrijsko sodišče pravi, da je bil avstrijski nadzor na mejah nezakonit

Deželno upravno sodišče na avstrijskem Štajerskem ugotavlja, da je bil nadzor na mejah, ki ga je Avstrija zaradi migrantske krize izvajala od leta 2017, nezakonit. Avstrijsko sodišče se pri tem sklicuje na odločitev sodišča EU s 26. aprila, je poročal časnik Presse, ki je ob tem navajal še neobjavljeno sodbo z dne 1. junija.

Sodišče EU v Luksemburgu je v sodbi navedlo, da lahko država članica EU ob resni grožnji za svoj javni red ali notranjo varnost ponovno uvede nadzor na svojih mejah z drugimi državami članicami, vendar pri tem nadzoru ne sme prekoračiti najdaljšega skupnega trajanja šestih mesecev.

Nadzor možen tudi po koncu polletnega obdobja

Sodišče je po navedbah STA sicer pojasnilo, da lahko država članica ponovno uvede tak ukrep tudi po koncu šestmesečnega obdobja, kadar se sooči z novo resno grožnjo, ki vpliva na njen javni red ali njeno notranjo varnost in ki se razlikuje od prvotno ugotovljene grožnje, kar pa je treba presojati glede na konkretne okoliščine in dogodke. Vprašanja o nadzoru na notranjih mejah je sodišču predložilo prav deželno upravno sodišče avstrijske Štajerske.

Nadzor že skoraj pet let

Avstrija je nadzor na mejah izvajala od novembra 2017 do 11. maja 2022. Takrat je kot razlog navajala teroristično grožnjo. Od 12. maja pa je navedla nov razlog za nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, in sicer nevarnost tihotapljenja orožja iz Ukrajino.

V odzivu za Presse je avstrijsko notranje ministrstvo izpostavilo trenutno veljavno ureditev in poudarilo, da bi lahko brez nadzora na mejah orožje z vojnih območij »pristalo na domačem črnem trgu in v rokah kriminalnih ali ekstremističnih organizacij«, je poročala APA.


Nalaganje
Nazaj na vrh